Catarina Lindström: Våra folkvalda borde kunna bättre

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

”Muntligt avtal” ”delegation” ”ingen gulmarkering” och ”förtroende” är några av de ord som använts av politiker som inte varit tillräckligt insatta i höga tjänstemäns anställningsavtal. Något som kostat Karlskogas och Degerfors skattebetalare i storleksordningen två miljoner kronor.

Det diskuteras mycket om att återinföra tjänstemannaansvar. Just nu känner jag att det är minst lika motiverat med politikeransvar. Hur det skulle utformas praktiskt har jag ingen aning om, men man borde kunna kräva bättre av våra folkvalda.

Om man säger upp sig från ett jobb är det normala att man har uppsägningstid där man avslutar, avrundar och lämnar över. Inte att man slutar på dagen och sedan får betalt i ett halvår utan att på något sätt ha gjort någonting för att förtjäna det.

Att Degerfors kommunchef Teresa Zetterblad drar vidare mot nya och – i alla fall marginellt – större uppgifter närmare huvudstaden förvånar inte.

Att hon begär att få betalt fastän hon själv sagt upp sig är fräckt, minst sagt. Men hej, varför inte försöka när ens anställningsavtal faktiskt ger den möjligheten.

Men att ansvariga politiker godkänt ett anställningsavtal som – utan någon större fantasi – kan tolkas som att Degerfors kommun ska betala henne full lön inklusive samtliga tillägg under hela uppsägningstiden även om hon inte arbetar är faktiskt fullständigt obegripligt.

Hon kommer att få 92 455 kronor i månaden utan att göra ett iota. Det blir sammanlagt lite drygt 550 000 kronor. En dryg halvmiljon för ingenting. Lägg till det kommunens kostnader för sociala avgifter, försäkringar och annat så blir slutsumman som degerforsarna ska betala drygt 770 000 kronor.

Varför?

Vänsterpartisterna Peter Pedersen och Anneli Mylly tillstår att det blivit ”en miss”, medan Anna Nordqvist (M) säger att hon inte hade något att göra med avtalet och Johanna Svärd (S) har svårt att minnas.

Nu är ju tyvärr inte Degerfors ensamt om att betala tjänstemän som lämnar kommunens tjänst.

Sedan i våras betalar Karlskoga kommun ut avgångsvederlag till tre höga tjänstemän. Två av dem blev uppsagda, så de faller utanför detta resonemang, men förre personalchefen Jörgen Skoog – som även han sade upp sig på eget initiativ – lyckades i sista stund få till stånd ett avtal som ger honom 76 000 kronor i månaden under ett år. Den totala summan uppgår till 920 000 kronor. Med samma kostnader för sociala avgifter, försäkringar och annat så blir slutsumman för karlskogingarna ungefär 1,2 miljoner.

Moderate kommunstyrelseordförande Tony Ring (M) visste inget om detta, utan hänvisade till delegation.

I en insändare nyligen konstaterade Peter Pedersen ”Vilken tur att det är väljarna som avgör hur det går för (V) och andra partier i höstens val…”

För en gångs skull är Peter Pedersen och jag fullständigt överens.

I nuläget är valurnorna det närmsta vi kommer att utkräva politikeransvar.

Artikeltaggar

ÅsikterDegerforsDegerfors kommun (org)Karlskoga kommunKarlskoga kommun (org)KT-ledareLedare

Läs vidare