Elpriserna förväntas nå nivåer över 2 kronor kilowattimmen i vinter. Hur ska man då som konsument tänka kring sitt elavtal?
Elmarknadsanalytikern Christian Holtz delar med sig av sina bästa tips för att navigera i elavtalsdjungeln.
– Man sparar ganska mycket genom att vara aktiv, säger experten.
Det finns massvis med olika elbolag att välja mellan när det är dags att teckna nytt elavtal. Även avtalstyperna skiljer sig mellan fast, rörligt och blandat.
När elpriserna dessutom väntas nå höga nivåer under vintern kan frågorna bli fler.
Mycket talar för att priserna kommer gå upp.
Christian Holtz är elmarknadsanalytiker på Merlin & Metis och menar att avtalslösningarna kan skilja sig från hushåll till hushåll.
– Mycket talar för att priserna kommer gå upp i vinter men ska man teckna ett fastprisavtal nu är priserna även satta därefter, säger Christian Holtz.
– Jag skulle säga att har man inte en ekonomi som tillåter högre kostnader än vad det ser ut att bli i dagsläget kan det vara en god idé att teckna fastprisavtal. Annars tenderar de rörliga avtalen att vara billigare i längden.
Har man ett rörligt elavtal går det även att begära timräkning, något som kan löna sig för den aktiva elkonsumenten.
– Då mäts elen på timbasis och vad elpriset är timme per timme. Nu har det varit rätt stora prisskillnader mellan olika timmar och då finns det ganska mycket pengar att spara på att vara en aktiv konsument, genom att till exempel ladda elbilen på natten eller styra sitt värmesystem på ett smart sätt.
Jämföra elbolag
För att hitta det bästa priset går det att jämföra elbolag, något som inte behöver vara särskilt tidskrävande.
– Man sparar ganska mycket genom att vara aktiv och det varierar mellan elbolag vilket som är billigast.Det finns många bra jämförelsesajter man kan använda för att få en överblick.
Det sämsta att göra är dock att inte välja något elavtal alls, menar Christian Holtz.
– Det är det viktigaste av allt, att inte ligga på ett tillsvidareavtal. Om man flyttar till ett nytt hus eller lägenhet och låter bli att välja elhandlare. Då placerar nätägaren dig på ett anvisningsavtal. Då blir det ofta ett betydligt högre pris än om du aktivt väljer ett avtal.
Expertens bästa tips
1. Undvik tillsvidareavtal. Det är bättre att göra ett aktivt val själv än att bli placerad av nätägaren.
2. Om du har ett rörligt timavtal och kan vara en aktiv elanvändare, titta närmre på timräkning.
3. Har man inte en ekonomi som tillåter högre kostnader än vad det ser ut att bli i dagsläget kan fastpris vara en bra idé.