Äldre i Karlskoga är nöjda med omsorgen

Publicerad:
Madelene jobbar som undersköterska på Torpdalen där Gunnel Säker, 86 år, bor. Foto: Helena Lundberg

Trots att resultatet från årets nationella brukarundersökning om äldrevården i Karlskoga visade lägre siffror än 2019 är såväl förvaltning, politiker och medarbetare glada över resultatet.

Socialstyrelsens brukarundersökning görs egentligen varje år, men de senaste två åren har undersökningen, till följd av pandemin, uteblivit.

Men resultatet talar sitt tydliga språk, äldre i Karlskoga är i hög grad nöjda med den omsorg de får. Något Gunnel Säker, 86 år, skriver under på.

– Vi får god mat och jag får bestämma själv om jag vill sova lite extra på dagen, säger hon när vi träffar henne i bostaden.

Att 2022 fick en till två procentenheter lägre än 2019 tror socialnämndens ordförande Ola Karlsson (M) beror på pandemin och dess påverkan i verksamheterna.

– Det har varit många vikarier, hög sjukfrånvaro, jobbigt med alla skyddsutrustning och att städning som hela tiden utförts. Dessutom har brukarna inte kunnat ta emot besök som vanligt och det har funnits rädsla för att bli smittad.

Med det i bakhuvudet när årets undersökning genomfördes visar Karlskoga ändå på ett bra resultat och man är över rikets genomsnitt i samtliga bedömningspunkter. Något man helt och hållet vill dedikera till personal och chefer inom vård och omsorg.

– Jag tänkte passa på att sola mig i glansen av alla duktiga medarbetare, för det är riktigt bra siffror som vi får i den här undersökningen, säger Karlsson.

Sticker ut

Nöjdheten bland brukare i hemtjänsten hamnade på 89 procent där genomsnittet är 86 och samma siffror för boende inom vård- och omsorg blev 85 procent. Trots att det är några procent lägre så är man högre över genomsnittet för riket på 77 procent.

Men den del av undersökningen som främst sticker ut är frågan om bemötande. Där fick medarbetarna i Karlskoga kommun 96 procent nöjda brukare.

– Väldigt mycket i den här verksamheten handlar om bemötande, hur vi ser till att våra äldre blir bemötta på ett bra sätt, säger Karlsson.

Vad är det som gör Karlskoga så bra?

– Jag tror att engagemanget är nyckeln till det hela, både hos medarbetare och chefer, säger Maria Malmsten, områdesansvarig för Karlskogas vård- och omsorgsboenden.

– Det är verkligen en stor eloge till våra medarbetare som möter de äldre. De är lyhörda, flexibla och anpassar sig utifrån varje individs behov. Sen arbetar vi också med att förstärka ledarskapet och medarbetarskapet och öka delaktigheten, säger Edina Causevic, områdeschef i hemvården.

Madelene Jansson, Ola Karlsson (M), Magda Sabanija, Edina Causevic och Maria Malmsten berättar om resultatet från brukarundersökningen.
Madelene Jansson, Ola Karlsson (M), Magda Sabanija, Edina Causevic och Maria Malmsten berättar om resultatet från brukarundersökningen. Foto: Helena Lundberg

Att man ökat delaktigheten för medarbetarna är något som undersköterskan Magda Sabanija som jobbar på Bergmästaren vill lyfta fram som en framgångsfaktor:

– Vi pratar mycket i arbetslaget om hur vi kan jobba bäst för våra brukare. Kommunikation i gruppen och att vi samarbetar bra är viktigt för att ha harmoni i arbetsgruppen.

Vad är den största utmaningen?

– Det som bekymrar mig är att det är rätt många som känner sig ensamma, vi ser att det är ett generellt problem som vi behöver jobba med, säger Karlsson.

Frågan om ensamhet är en mer komplex fråga och handlar inte alltid om en fysisk ensamhet.

– Man kanske inte är ensam, men man kan känna sig ensam ändå, säger Madelene Jansson, undersköterska på Torpdalen.

– Vi ser att vi behöver djupdyka mer i det här för att se vad det står för, säger Malmsten.

Digitala verktyg

Ett annat önskemål som kom fram i undersökningen var att äldre i Karlskoga i större utsträckning vill kunna påverka vilka tider de kan få hjälp av personal, något som idag styrs till stor del av vilken tid brukaren ska ha medicintilldelning.

– Där tror jag att fler digitala verktyg som läkemedelsrobotar skulle kunna hjälpa till. Då kan personalen komma en tid som brukaren själv önskar, säger Karlsson.

I jämförelse med hela Örebro län hamnade Karlskoga på en fjärdeplats för nöjdhet i hemvården och tredje plats bland vård- och omsorgsboenden. I topp på båda områdena är grannkommunen Lekeberg.

Nickkällans träffpunkt – en samlingsplats för allaTorpdalen kan bli exklusivt boende för seniorer

Artikeltaggar

KarlskogaOla KarlssonVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare