Hoppa till huvudinnehållet

En blå upplevelse

Publicerad:
Reporter Catarina Lindström
Catarina Lindström
catarina.lindstrom@kt-kuriren.se
Vävnätet Dalarna på röda mattan. En catwalk med unika plagg för tankarna till modevisningar i Paris.
Vävnätet Dalarna på röda mattan. En catwalk med unika plagg för tankarna till modevisningar i Paris.

– Vi är glada att få möjligheten att visa Karlskogaborna stor hantverksskicklighet och konstnärlighet i vävteknik ” från ax till limpa” av Vävnätet Dalarna, säger Sanna Seppänen, kultursekreterare i Karlskoga kommun.

Karlskoga Konsthall gästas fram till söndag 28 augusti av Vävnätet Dalarna med sin utställning ”Mellan himmel och hav”

Att röra sig i en värld av indigo ger en känsla av att befinna sig mellan himmel och hav. Det är nu möjligt i Karlskoga konsthall genom utställningen som mycket riktigt heter ”Mellan himmel och hav”. Där blandas en mängd olika tekniker utförda av handvävare med färgen blå som tema.

Allt i blått

Närmare 100 alster visas och allt går i blått, med några stänk av andra färger. Det är kläder i olika former, mattor och andra inredningstextilier, möbeltyg, halsdukar, bildvävar, plädar med mer i många olika vävtekniker. Poetiska namn som rosengång, droppdräll och shibori är några av alla de olika tekniker som används.

Hängmattan mitt i salen inbjuder till en stunds vila och kontemplation bland tras-blommorna, som är vävda i munkabälte och slarvtjäll. Konstnär Louise Eriksson C.
Hängmattan mitt i salen inbjuder till en stunds vila och kontemplation bland tras-blommorna, som är vävda i munkabälte och slarvtjäll. Konstnär Louise Eriksson C.

Medlemmarna i Vävnätet Dalarna har provat olika sätt att färga indigo, med både kemikalier och mer miljövänligt som kokt banan i sina ”kyper” som det kallas på fackspråk. Ikat kallas det när man knyter trådarna så att den blå färgen inte kommer åt överallt, utan vissa partier förblir ofärgade och ränder och andra mönster bildas. Tekniken är troligen mer känd som batik.

Något för alla

Det finns alltså något både för dem som är intresserade av tekniker och dem som vill ha en konstnärlig upplevelse.

Från taket hänger smala vävar som sakta rör sig i vinden från det öppna fönstret. Skiftningen i blå nyanser är rogivande. Verket, 21 unika och personliga vävar, är gruppens gemensamma och resultatet av tolv vävares uppdrag att väva indigofärgade sjalar.

Workshops

Här finns också en hängmatta som inbjuder till vila, vackra mattor som mycket väl skulle kunna hängas på väggen som tavlor och en hel catwalk av skyltdockor som visar handvävda kläder.

Vävnätet Dalarna med 15 medlemmar bildades 2014 för att skapa möjligheter för handvävare att marknadsföra sig och sina alster genom utställningar och workshops. Detta möjliggjordes genom ett EU-projekt för kvinnligt företagande på landsbygden på Fornby Folkhögskola i Borlänge.

Många moment krävs innan en väv är färdig att ställas ut. Färga, varpa, solva, väva och sy tar många timmar.
Många moment krävs innan en väv är färdig att ställas ut. Färga, varpa, solva, väva och sy tar många timmar.

Efter en studieresa och utställning i Japan 2019, där flera medlemmar provade på indigofärgning, blev de så inspirerade att de fortsatte att färga när de kom hem till Sverige. Resultatet av två års arbete, får besökare på konsthallen ta del av.

– Det är extra roligt att få ställa ut i Värmland då det är första gången utanför Dalarna. Ja, om vi bortser från Japan då, säger ordföranden Kirsi Manni.

Till salu

Hon berättar vidare att föreningen ordnar föreläsningar, workshops och utställningar i närområdet.

Det mesta på utställningen är till salu och medlemmarna har redan varpat sina vävstolar i förberedelse på nästa tema.

– Det finns mycket mer att utforska i väv-väg, lovar Kirsi.

Artikeltaggar

KarlskogaKarlskoga konsthallKonstSanna Seppänen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.