Hoppa till huvudinnehållet

Lasermannen överklagar från Karlskogaanstalten

Publicerad:
John Ausonius överklagar från Karlskogaanstalten.
John Ausonius överklagar från Karlskogaanstalten. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

I juni flyttades John Ausonius, den så kallade "Lasermannen" till kriminalvårdsanstalten i Karlskoga. Nu har han överklagat Göta hovrätts beslut att inte tidsbestämma hans straff till Högsta domstolen.

Den 19 maj 1995 dömde Svea hovrätt John Ausonius för mord, försök till mord i nio fall, rån, grovt rån i sju fall, och olaga vapeninnehav till fängelse på livstid. John Ausonius dömdes den 21 februari 2018 av tysk domstol för ett mord begånget den 23 februari 1992. Påföljden bestämdes även då till livstids fängelse.

Örebro tingsrätt har vid flera tidigare tillfällen avslagit John Ausonius ansökningar om att hans livstidsstraff ska omvandlas till ett tidsbestämt straff. Även Göta hovrätt har avslagit hans begäran.

Tingsrätten skriver 2021 att de delar Rättsmedicinalverkets och Socialstyrelsens rättsliga råds slutsatser att John Ausonius sjukdomsproblematik och inflexibilitet, satta i relation till hans brottshistorik, utgör betydande riskfaktorer.

Nu har John Ausonius överklagat till Högsta domstolen.

I sin överklagan den 14 juli skriver han: "Skäl för att avgörandet ska ändras, för att prövningstillstånd ska önskar jag få anstånd till den 4 augusti 2022. Orsaken där till är att jag haft otillräckligt med tid att förbereda överklagan. Jag delgavs Göta hovrättsbeslutet 12 dagar efter beslutsdatumet, det vill säga den 28 juni och jag har flyttats till en ny anstalt (Karlskogaanstalten, reds anm) och därmed fått svårigheter med tillgången till mina papper i ärendet".

Artikeltaggar

Brott & blåljusKarlskogaKarlskogaanstaltenLasermannenSocialstyrelsen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.