Susanne Sjöstedt: En urbota korkad jämförelse

Publicerad:

Detta är en ledarartikel som uttrycker KT-Kurirens politiska linje.

Den globala uppvärmningen är inget SD:s partiledare Jimmie Åkesson oroar sig speciellt mycket över. ”Vad jag vet dör fler av kyla än värme”, konstaterade han under en partiledarutfrågning i Sveriges Radio på måndagsmorgonen.

Och vet ni, det har han ju rätt i.

Det är bara att googla på det så ser man att det i dag är långt fler som dör av en ordentlig köldknäpp där kyla är ovanligt än det dör folk av extremvärme.

Men nu säger just den jämförelsen väldigt lite om hoten från klimatförändringarna.

Ändå räknar Åkesson kallt med att SD:s potentiella väljare inte källkritiskt ska granska påståendet eller för ett ögonblick fundera över vad, om något dessa två faktauppgifter har med varandra att göra.

Han kan vara rätt lugn. Inget annat partis väljare litar så blint på det partiets ledning som just SD-väljare. Inget annat partis väljare är så skeptiska och misstroende till riktiga experter – och litar på att de kan googla sig fram till bättre svar på kvalificerade samhällsproblem än svaren från vedertagen forskning.

Och då blir klimatförändringar något SD med lätthet kan vifta undan. Ja, till och med att håna andra partier blir en vinnarstrategi eftersom partiledningen också vet att Miljöpartiet hör till några av SD-väljarnas favoriter att avsky.

Men Åkessons jämförelse är verkligen urbota korkad.

Det dör fler av extremkyla i världen varje år eftersom stora delar av de varmare områdena är exceptionellt dåligt anpassade till kyla.

Det dör färre av extremvärme i världen (hittills) eftersom de generellt svalare områdena i världen har kapacitet att skapa skydd från värmen.

Men det betyder inte att dödsantal är direkt jämförbara och kan användas som bevis för vad som är mer eller mindre allvarligt att hitta samhällslösningar på. Det borde alla förstå.

”Fler människor dör av influensa än av covid-19 ett vanligt år”, betyder inte att covid-19 är ofarligt.

”Jättemånga fler dör av naturliga orsaker än skjuts ihjäl i gänguppgörelser”, betyder inte att gängskjutningar är en icke-fråga.

Att relativt få – ”bara” en halv miljon per år, dör av värme säger dessutom inget om alla andra drastiska konsekvenser klimatförändringarna för med sig.

Människor behöver inte börja dö som flugor på grund av hetta för att det ska bli väldigt svårt att fortsätta leva som i dag.

Inte minst som miljontals människor i andra delar av världen tvingas på flykt när deras regioner inte längre än beboeliga – och vi inte ens i Sverige klarar av livsmedelsförsörjningen på sikt.

Bara i år har vi sett vilka drastiska konsekvenser det blir när bara ett enda land, krigsdrabbade Ukraina, inte kan exportera i närheten av de vanliga mängderna spannmål. Hur blir det då när alltfler länder på några korta decennier på grund av klimatförändringarna inte längre duger för odling?

Det är en sak att debattera alternativa lösningar på klimatförändringarna och en annan att fortsätta låtsas som att de inte existerar.

Artikeltaggar

ÅsikterKT-ledareLedare

Läs vidare