Hoppa till huvudinnehållet

Linnea slåss för rätten att få vara sig själv: ”Kan inte bara stå och se på”

Publicerad:

Premiären för Karlskogas egna pridefestival närmar sig med stormsteg, men det är en del arbete som kvarstår innan folkfesten kan starta. Projektledaren Linnea Bergmark Palonen berättar att engagemanget har varit stort.

– Vi har cirka 350 anmälda och har fler samarbetspartner än vad vi hade trott.

På lördag är det dags för den efterlängtade pridefestivalen, den första i Karlskoga, för att fira kärleken och rätten att få vara den man är. En rättighet som Linnea Bergmark Palonen alltid sett som en självklarhet.

– Ända sedan jag var liten har jag varit en person med mycket åsikter. Jag har alltid varit väldigt mån om att uttrycka dem och stått för dem. Jag har svårt att acceptera orättvisor.

Linnea har drivit arbetet framåt från start och berättar att det ska bli skönt att snart få se resultat av ett stort arbete.

– Det har varit helt fantastiskt och det är superfint att få vara en del av den här resan. Det känns spännande och jätteroligt, men också pirrigt. Det är svårt att ta in att det faktiskt kommer att bli av.

Förståelse

Tidigare i somras skickade Linnea in en insändare till KT-kuriren där hon bland annat beskriver hennes första prideupplevelse och hur privilegierad hon är som har en förstående familj och att hon kan hålla sin sambo i handen utan att få blickar på stan.

– Det är inte det verkligheten för alla. Jag är redo att slåss för värderingar jag tycker ska vara självklara.

”För många är det livsfarligt att vara sig själva”, skriver hon och menar att rätten att få vara sig själv är livsviktigt.

– Jag har länge känt att jag vill göra något för att skapa förändring och göra något för att hjälpa och arbeta mot orättvisor i samhället. Jag tror att drivet kommer från att jag inte bara kan stå bredvid och se på.

Instängd ilska

Hon berättar att hon under större tiden av gymnasietiden bar på en ilska på grund av samhällets orättvisor, som hon i vuxenålder har omvandlat till ett driv för att belysa och dela kunskap.

– Jag känner att det finns så mycket jag kan göra.

Foto: Julia Olsson

Starten till projektet Karlskoga Pride startade när Linnea var med och utvecklade Mötesplatsen kupolen, där det blev ett extra stort fokus på att nå ut till HBTQIA+ grupper.

– Vi startade mötesgrupper för målgruppen. Sedan började vi drömma tillsammans och vågade drömma om en prideparad i Karlskoga, och det var där det startade.

Har du någon personlig koppling till HBTQIA+?

– Jag har både kompisar som tillhör HBTQIA+ gruppen och familjemedlemmar. Det har gett mig en väldigt nära anknytning till deras livsvillkor och det har också gett mig kunskap som har bidragit till arbetet.

Linnea anser att det är ett ämne som är viktigt att prata öppet om och har under arbetets gång stött på flera som ifrågasätter varför det ska vara en prideparad i Karlskoga.

– Många människor är rädda för nytt och förändringar, men det är väntat. Men det har mestadels varit positiva reaktioner och engagemanget har varit över förväntan.

Fortsatt arbete

Med bara några dagar kvar till premiären berättar Linnea att det inte blir första och sista gången Karlskogas prideparad marscherar genom staden.

– Det är ett viktigt ställningstagande som jag hoppar kommer att fortsätta. Det öppnar upp för diskussion och visar att det finns utrymme för att engagera sig om man vill.

Efter att paraden är avklarad kommer Linnea att fortsätta att arbeta med HBTQIA-frågor och se till att kunskapen fortsätter att spridas.

Catarina Lindström: Visst ska jag gå i PrideNu är det klart: Karlskoga får egen prideparadHelios kom ut som ickebinär som 14-åring: ”Visste redan som liten”Perera utvald att framföra årets Pridelåt

Artikeltaggar

FestivalerKarlskogaMötesplats KupolenPrideSamhälle

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.