Hoppa till huvudinnehållet

Nickkällans träffpunkt – en samlingsplats för alla

Publicerad:
Långt innan dagens aktivitet, boule, drar igång sitter många och umgås hos Nickkällans träffpunkt över en kopp kaffe.
Långt innan dagens aktivitet, boule, drar igång sitter många och umgås hos Nickkällans träffpunkt över en kopp kaffe. Foto: Helena Lundberg

Det har gått åtta månader sedan invigningen av Nickkällans träffpunkt. Då rådde restriktioner och man kunde inte riktigt köra igång verksamheten på allvar. Men nu är det full fart och med fyrtio schemalagda aktiviteter i veckan finns det något för alla.

Redan när man kliver innanför dörrarna på Nickkällans träffpunkt får man en känsla av att det blivit en fin mötesplats för kommunens seniorer.

I Café Menelik står Martin Karlsson redo för att ta emot dagens kunder och i sofforna har redan många samlats för en kaffe- och pratstund.

Idag står det boule på aktivitetsschemat som man kan ta del av på den digitala skärmen precis innanför dörrarna. Ett schema som även finns i pappersform för den som vill och om man vill se det i förväg så finns hela schemat på webben.

Martin Karlsson som bemannar Café Menelik serverar gärna kaffe till Ulla-Britt Blom och övriga seniorer som kommer till Nickkällan.
Martin Karlsson som bemannar Café Menelik serverar gärna kaffe till Ulla-Britt Blom och övriga seniorer som kommer till Nickkällan. Foto: Helena Lundberg

De två som driver alla aktiviteter och som gärna tar emot förslag på nya eller förbättrade former är kommunens aktivitetssamordnare Liliana Cortes Insignares och Karlskogahems Karima Loucif Müller.

Tillsammans bemannar de lokalerna fullt ut måndag till fredag mellan klockan åtta på morgonen till fyra på eftermiddagen.

Två kvinnor som innan Träffpunkt Nickkällan uppstod inte kände varandra, men en matchning som blivit väldigt bra.

– Vi var så synkade redan från början, säger Karima och Liliana säger instämmande:

– Det handlar om våra personligheter, vi ser inte problem i saker utan tänker istället ”hur kan vi göra för att få till det”.

Liliana Cortes Insignares och Karima Loucif Müller ser hur det går med det pågående boulespelet.
Liliana Cortes Insignares och Karima Loucif Müller ser hur det går med det pågående boulespelet. Foto: Helena Lundberg

Det riktigt lyser om dom när de berättar om hur de allra minsta idéerna kan växa till sig och leda till en ny aktivitet eller någon annan festlig händelse på träffpunkten.

– Vi är positiva till förslag, hittar möjligheter och får friheten att utveckla verksamheten. Vi känner stöd från våra chefer, de vet att vi vill det bästa för målgruppen, säger Liliana.

Populäraste aktiviteterna är sittgympa, boule och alla musikstunder, men det behöver inte alls vara många deltagare för att en aktivitet ska genomföras.

– Vi har våra promenader varje vecka. Då går vi en promenad i ur och skur, sommar som vinter. Ibland är vi två och ibland desto fler, säger Karima.

Liliana visar alla aktiviteter som står inskrivna på den digitala skärmen innanför ytterdörren.
Liliana visar alla aktiviteter som står inskrivna på den digitala skärmen innanför ytterdörren. Foto: Helena Lundberg

Promenaderna handlar inte enbart om motion och frisk luft, att knyta kontakter och få ha trevliga samtal är nog så viktigt.

– Man vet sedan tidigare att samtal är lättare att få igång när man rör på sig, säger Liliana.

Aktiviteter i all ära. Något som blev påtagligt under pandemin är hur viktigt det är att vara lite bevandrad i det digitala. Även med det bistår gärna Liliana och Karima. Och ingen fråga är för liten, eller för stor.

– Det kan vara frågor allt från hur man tar en bild med mobiltelefonen eller förstorar en text till mer komplicerade frågor, säger Karima och understryker med ett leende att de inte är några IT-experter, men det de inte kan försöker de ta reda på.

Det betyder mycket att ha en trevlig plats att samlas på för en fika och en pratstund.
Det betyder mycket att ha en trevlig plats att samlas på för en fika och en pratstund. Foto: Helena Lundberg

Swish är en annan app som de allt oftare får hjälpa till att installera.

– Vi tar inte emot kontanter i vårt café utan antingen betalning med swish eller med kort. Det har blivit en bra portal för flera att vi kan lära dom att swisha, säger Karima.

En annan populär aktivitet har blivit tv-spel som man gör en gång i veckan och nyligen har Karima startat upp sitt-yoga.

Karima och Liliana sitter gärna ner och pratar med besökarna.
Karima och Liliana sitter gärna ner och pratar med besökarna. Foto: Helena Lundberg

En utmaning som de stött på är att locka de seniorer som inte bor på Nickkällan att hitta till träffpunkten.

– Det här är en samlingsplats för alla och vi vill att fler ska hitta hit, säger Karima.

Och för de som behöver hjälp eller kanske rentav sällskap så har de en lösning för det med.

– Då hör man av sig till oss så hjälper vi till. Det är nog så viktigt att känna att man inte behöver gå hit ensam. Hjälp finns att få bara vi vet om att behovet finns, säger Liliana.

– Så är det, att bryta ensamheten är ett av våra huvuduppdrag, fortsätter Karima.

Nickkällan är en plats för alla seniorer i Karlskoga.
Nickkällan är en plats för alla seniorer i Karlskoga. Foto: Helena Lundberg

På valdagen kommer Nickkällan vara en röstningslokal och då kommer man passa på att ha caféet öppet så folk kan passa på att fika.

Dessutom kommer både Liliana och Karima finnas på plats om någon besökare vill ställa frågor eller se sig runt vad lokalerna har att erbjuda.

Blev Nickkällans träffpunkt som ni hade tänkt er?

– Ja, jag tycker att det blev som vi ville, säger Karima.

– Nackdelen var pandemin, men det blev en fördel för vi fick lång tid på oss, dels att lära känna varandra och dels att utarbeta en plan.

”Hjälp finns att få bara vi vet om att behovet finns”.
”Hjälp finns att få bara vi vet om att behovet finns”. Foto: Helena Lundberg

Under hösten har de ett gediget schema som erbjuder allt från pyssel och handarbete till dans och karaoke. Utöver det finns alltid caféet öppet varje vardag, det digitala stödet är på plats och fler festligheter är på ingång.

– Men man måste inte vara med på aktiviteter, man är alltid välkommen hit ändå, avslutar Liliana.

På Nickkällan finns möjlighet att spela boule både inomhus och utomhus.
På Nickkällan finns möjlighet att spela boule både inomhus och utomhus. Foto: Helena Lundberg
Äldre i Karlskoga är nöjda med omsorgen

Artikeltaggar

KarlskogaKarlskoga kommun (org)NickkällanVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.