Hoppa till huvudinnehållet

Karlskogaanstalten är ett pilotprojekt – får 36 nya platser

Publicerad:
Roger Andersson, kriminalvårdschef för anstalten Karlskoga, Johanna Hallin, tillförordnad chef för anstalts- och häktesavdelningen och kriminalvårdsinspektören Liselotte Norgren invigde den nya anstalten i Karlskoga. Foto: Anders Persson

Den nya anstaltsdelen har plats för 36 intagna och anstalten genererar 30 nya arbetstillfällen.

– Karlskogaanstalten verkar vara populär, vi har haft 150 sökande till platserna och det är mer än vad andra anstalter har haft när de sökt personal, säger Liselotte Norgren, kriminalvårdsinspektör på Karlskogaanstalten.

Under torsdagen invigdes en unik anstaltsdel i Karlskoga. Det är ett pilotprojekt med ett prefabricerat modulhus. Modulerna tillverkas i en fabrik och körs ut som moduler som är inredda med elledningar och vitvaror och modulerna med celler är möblerade. Det är ett enklare och snabbare sätt att öka antalet platser jämfört med traditionell byggnation av anstaltsplatser, utan att göra avkall på säkerheten.

– Varje modul är nio meter lång och tre meter bred och väger 12 ton. Eftersom de inte är tillverkade av betong så sitter det plåt i väggarna. De är tillverkade för en klass 2-anstalt, säger Daniel Lethenström, kriminalvårdsinspektör på Karlskogaanstalten.

Invigning av nya anstaltsdelen vid Kriminalvårdsanstalten i Karlskoga.
Invigning av nya anstaltsdelen vid Kriminalvårdsanstalten i Karlskoga. Foto: Anders Persson

Den nya anstalten är byggd på Karlskogaanstaltens område och har ett eget stängsel runt.

– Vi ska vara självförsörjande här. Det enda vi får in från den gamla anstalten är mat och vi använder deras tvätt. Annars har vi allt här. Träningsrum, utbildningssalar, besöksrum, lokaler där de intagna jobbar, och rum för vård, berättar Daniel Lethenström och visar en av de nya cellerna.

Liselotte Norgren visar en av cellerna.
Liselotte Norgren visar en av cellerna. Foto: Anders Persson

I varje cell finns en säng, ett skrivbord och en TV. Toalett och handfat finns, men ingen vägg, mellan cell och toaletten.

– I dag har vi många dubbelbeläggningar där två personer delar cell och vi vet inte i dag om vi kommer ha det även i den nya anstalten. Då får vi ställa in en våningsäng i cellerna, sätta upp något vid toaletten och ytterligare en TV, berättar Liselotte Norgren.

På varje våning finns två korridorer med celler och de sitter ihop med en gemensam lokal som fungerar som gemensamt utrymme och matsal. Ihop med samlingslokalen har personalen sitt vaktrum.

I den andra modulen finns sysselsättning- och programverksamhet.

– Här har vi lokaler där de intagna jobbar. Här tillverkar de säkerhetsskåp till kriminalvården, delar till skötbord och sorterar skruvar. De intagna tjänar 13.50 i timmen och en gång i veckan kommer "kiosken" hit. Alla intagna får digitalt beställa det de vill ha.

Daniel Lethenström visar produkter som tillverkas på anstalten.
Daniel Lethenström visar produkter som tillverkas på anstalten. Foto: Anders Persson

I undervåningen finns flera utbildningsrum. Här har de intagna möjlighet att läsa upp sina betyg.

– Många som kommer hit har inte betyg för att få gymnasiekompetens. Det är populärt och många vill läsa upp sina betyg. Vi har även olika vårdprogram. Ett heter Puls och riktar sig till klienter som har problem med ilska, våld och aggressivitet, Daniel Lethenström.

I rummen finns en stor tv-skärm och han berättar om ett nytt inslag i vården.

– Det handlar om VR-hjälmar. Där kan de intagne, virtuellt, hamna i en aggressiv situation, på krogen till exempel och se hur de reagerar och hur de löser situationen.

I de nya lokalerna finns ny teknik där man ska kunna använda VR-hjälmar i vårdsyfte.
I de nya lokalerna finns ny teknik där man ska kunna använda VR-hjälmar i vårdsyfte. Foto: Anders Persson

I den tredje fastigheten finns besöksrum där ett rum är inrett med leksaker.

– Det är när barn kommer hit. Det ska kännas bra för barnen när de är här, säger Daniel Lethenström.

I september kommer de första intagna till de nya lokalerna. Anstalten har därmed 132 platser, inklusive dubbelbeläggning.

Ett rum i besökslokalerna är inrett med leksaker.
Ett rum i besökslokalerna är inrett med leksaker. Foto: Anders Persson

Artikeltaggar

Brott & blåljusKarlskogaKarlskogaanstaltenKriminalvården

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.