Hoppa till huvudinnehållet

Banrekord med Formel 1-bil under Kanonloppet: ”Helt magisk att köra”

Publicerad:
Hampus Ericsson framförde Nico Rosbergs Williamsbil från F1-säsongen 2008 – och levererade ett varv på tiden 58,712 sekunder.
Hampus Ericsson framförde Nico Rosbergs Williamsbil från F1-säsongen 2008 – och levererade ett varv på tiden 58,712 sekunder. Foto: Dennis Pavlovic

Hampus Ericsson fick uppgiften att slå alla tiders varvrekord med en F1-bil och lyckades till publikens jubel.

– Den var helt magisk att köra, säger Ericsson upprymt.

Hampus Ericsson, lillebror till Indycarstjärnan och tidigare F1-föraren Marcus Ericsson, inledde Kanonloppet med en fjärde- respektive tredjeplats i Porsche Carrera Cup Scandinavia.

Dryga timmen efter målgången i andra racet var det dags för en av lördagens givna höjdpunkter och en unik chans för Ericsson.

– Vi har haft lite planer ett tag... På att göra någonting med Jan-Olof Lindins bil, den här F1-bilen, men vi har inte vetat när och var. Nu blev det perfekt med Kanonloppet, säger Ericsson.

– Richard Göransson hjälpte oss på Gelleråsen och det blev en ”perfect match”. Det är mitt hemmarace. Jag har sponsorer, vänner och annat folk här. Vi kunde verkligen ”put on a show”.

Göransson gav Ericsson, 20, uppgiften att för första gången någonsin köra ett Gelleråsenvarv på under minuten.

Tog du något tips av storebror innan?

– Nej för fan! Han kör långsammare bilar än det här. Det fanns inget att lära sig där, säger Hampus Ericsson med ett skratt.

– Nej då... Vi har inte snackat så mycket om det. Han sa att det bara var att gasa.

Ericsson gled ut på banan, gasade och sänkte banrekordet alla kategorier till 58,712 sekunder.

Det gamla banrekordet låg på strax över en minut.

– Hade jag inte slagit rekordet hade det varit dåligt – så kan jag ju säga!

”Var bara magiskt”

Ericsson var, av förklarliga skäl, exalterad efter att ha suttit i en F1-bil för andra gången.

Första gången var i samband med testet inför rekordförsöket.

– Jag laddade på nästan så mycket jag kunde. Banan är lite mindre. Det ska inte riktigt passa att köra så intensivt, men jag kände farten i alla kurvor... Vad den här bilen kan leverera.

Han beskriver bilen, en Williams FW29 som framfördes av Nico Rosberg under F1-säsongen 2008, som ”helt magisk att köra”.

– Jag tycker ljudet är minst lika viktigt, om inte det viktigaste i en racingbil, och ljudet i den här var bara magiskt.

– För att inte tala om ”downforcen”, som var brutal. Det är så extremt att man inte kan föreställa sig. Jag behövde tre varv nu, eller vad det var, för att bli trött i nacken.

Hampus Ericsson efter att han precis klivit ur F1-bilen.
Hampus Ericsson efter att han precis klivit ur F1-bilen. Foto: Dennis Pavlovic

Samtliga helgens 15 race avgjordes under lördagen.

Nämnde banägaren Richard Göransson berättar att han är supernöjd med den 72:a upplagan av Kanonloppet.

– Det såg ut som vi skulle köra paddelbåt när man kollade väderleksprognosen i början av veckan, men det blev en fantastisk helg. Bra publik, god stämning och bra race.

Göransson tar upp två händelser han personligen kommer att minnas lite extra:

– Lite extra för mig som banägare är ju att vi slog banrekordet. Sen att det var just Hampus som fick göra det eftersom hans bror är den enda från regionen som har tävlat i F1 på lång tid.

– Och att vårt racingteam, Race Team Gelleråsen, tog en seger i Porsche Carrera Cup genom Marcus Annervi. Det var hans första seger i Porsche Carrera Cup. Det var lite kul.

Åttondeplats i Kanonloppet för Ingemar Stenmark: ”Jag gillar banan”

Artikeltaggar

Gelleråsen ArenaHampus Ericsson KanonloppetMotorsportRichard Göransson

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.