Hoppa till huvudinnehållet

Ledare Susanne Sjöstedt: Makalöst hycklande från KD

Publicerad:

Detta är en ledarartikel som uttrycker KT-Kurirens politiska linje.

”Sluta kasta skattepengar efter chefer som säger upp sig”, uppmanade ledarsidan för bara ett par månader sedan. Det hindrade inte styret i Degerfors från att slänga hundratusentals kronor utan krav på arbetsinsats efter ännu en kommundirektör som, i alla fall som det påstås offentligt, självmant bytt jobb.

Man vågade inte driva frågan om uppsägningslön juridiskt, var den officiella linjen från Vänsterpartiet till en början – där man sen, som vanligt, valde att lägga skulden på S.

Nu verkar man istället landat i att KS-beslutet att arbetsbefria men fortsätta betala kommundirektören ”var det bästa för kommunen”, som KS-ordföranden kortfattat sammanfattar det i ett insändarsvar i dagarna.

Jo då, visst ligger det mer bakom även denna uppgörelse än vad politikerna vill erkänna öppet. Som det brukar vara.

Mer underhållande var det kristdemokratiska utspelet i lokaltidningen om hur det enda sättet att rädda förlossningsvården i bland annat Karlskoga var att sätta partiet i regeringen.

Det är nu inte första gången Ebba Busch vill vinna KD-väljare på att lyfta satsningar inom förlossningsvården, detta sorgebarn som ständigt drar krigsrubriker om överarbetad personal och skräckinjagande förlossningsberättelser.

Årets sommartal var bara en i raden. Denna gång med löften om pengasatsningar för att öppna i dag stängda förlossningsavdelningar – däribland Karlskoga BB.

Det enda som står i vägen för att den utlovade satsningen skulle bli verklighet, förklarade riksdagsledamoten Hans Eklind för tidningen häromveckan, ”är om Kristdemokraterna inte kommer in i regeringen, då kan vi glömma förlossningsplanen”.

Självbilden är makalös. Makalöst hycklande i alla fall och inte bara för att BB i Karlskoga ju inte är stängd av ekonomiska skäl.

Löften om att rädda och öppna förlossningsavdelningar gav KD redan förra valet.

Och nej, de hamnade inte i regeringsställning då heller och skulle därmed kanske kunna ursäktas för att inte lyckas få igenom vallöften – om det inte vore för att det 2019 faktiskt var en M- och KD-budget som riksdagen röstade igenom framför den då rödgröna regeringens. I den fanns inga pengar alls till vård i glesbygd. Inte en slant extra till förlossningsavdelningar.

Varför ska nån tro att KD inte är beredda att offra frågan om möjligheten uppstår igen?

Det kan väl förresten inte bara vara jag som tycker något fattas i KD:s kampanjer? De goda exemplen från regionerna KD själva sitter med och styr. Vilken valvinnare det kunde ha varit att peka på prioriteringar inom förlossningsvården partiet drivit igenom runt om i landet och på de positiva effekter det medfört.

Tyvärr för KD ser det väl precis tvärtom ut i regionerna man styr, nåt som får partiet att driva på ett förstatligande av förlossningsvården. Ett underbetyg när det gäller genomförande av marknadsförd politik till KD – av KD. Pikant.

Artikeltaggar

ÅsikterDegerfors kommunDegerfors kommun (org)JuridikKommunpolitikLedare