Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Vi har satt skolan först

Publicerad:
Lars Hultkrantz menar att liberalerna hållit sitt vallöfte att sätta skolan först.
Lars Hultkrantz menar att liberalerna hållit sitt vallöfte att sätta skolan först. Foto: ERIK G SVENSSON

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Johan Pehrson och jag lovade i en insändare i KT-Kuriren inför förra valet att sätta skolan först om vi fick väljarnas förtroende. Det har vi gjort.

Särskilt viktigt för Karlskogas del är att vi förra året kunde satsa 20 procent mer per grundskoleelev (enligt Skolverkets statistik) än fyra år tidigare. Det är resultatet både av de satsningar på riksnivå som Liberalerna (och Johan) förhandlade fram i Januariavtalet och de som Alliansen i Karlskoga gjort.

Pengar har betydelse därför att varje elev som har svårt att hänga med, eller som behöver mer utmaningar, måste få uppmärksamhet. Det kräver lärartid, kanske särskild kompetens som speciallärare, och sådant kostar.

Som ordförande i Barn- och utbildningsnämnden har jag särskilt lagt vikt vid att dessa ökade resurser ska användas till att säkra att skolorna gör rätt från början. Detta genom satsningar på läs- och språkutveckling och matematik i de lägre årskurserna, även i förskolan. På senare tid har vi även kunnat satsa bl a på särskilt pedagogiskt stöd på högstadiet, flerspråkiga barn, stöd för barn som riskerar fara illa och arbete mot trakasserier och störningar.

Liberalerna i Karlskoga kommer att kämpa för att dessa satsningar fortsätter under nästa mandatperiod även om det ekonomiska läget skulle bli sämre. När byggkostnaderna nu stiger vill vi särskilt slå vakt om att skolornas investeringsbehov ska mötas, nu närmast med den redan beslutade satsningen på Österledsskolan.

Vi behöver nya förskolor, både för att minska barngrupperna och därför att befolkningen ökar. Behoven är särskilt stora i södra området där det behövs förskolor både i anslutning till befintlig och ny bebyggelse. Dessa får gärna vara fristående.

Uppdelningen av gymnasieskolan gör att Karlskoga nu kan satsa på den utan att behöva ta hänsyn till Degerfors dåliga ekonomi. Liberalerna kommer att prioritera en förstärkning av programutbudet, särskilt yrkesinriktade program. Vi vill även att Komvux ges i egen regi. Detta är vår prioritering. Vi noterar att både Socialdemokraterna och Miljöpartiet i första hand vill satsa på fria busskort till alla.

Liberalerna sätter skolan främst därför att skolan är svaret på många av de utmaningar samhällets står inför: Integration, ekonomi och inte minst att ge alla individer frihet att fullt ut utnyttja livets alla möjligheter.

Lars Hultkrantz (L)

Artikeltaggar

ÅsikterFörskolorGrundskolanGymnasieskolanInsändareKT-insändareLars HultkrantzSkola och utbildning