Hoppa till huvudinnehållet

Robin Dahlén stämmer Arvika på tre miljoner – vill att fel medges

Publicerad:
Robin Dahlén stämmer Arvika kommun på nästan tre miljoner kronor. Arkivbild.
Robin Dahlén stämmer Arvika kommun på nästan tre miljoner kronor. Arkivbild. Foto: Adam Ihse/TT

En av de bröder som felaktigt blev utpekade för att ha dödat en fyraårig pojke 1998 stämmer nu Arvika kommun. Bröderna vill att kommunen medger att den gjort fel.

– Betoningen på att det är fel, det är väldigt viktigt, säger Robin Dahlén.

Fyraårige Kevins död i Arvika 1998 blev mycket uppmärksammad. Bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson, som då var fem respektive sju år gamla, blev misstänkta för att ha dödat honom.

Polisen ansåg att bröderna erkänt, och fallet avslutades. De två pojkarna betraktades som skyldiga. Misstankarna prövades aldrig i domstol.

Långt senare, 2018, underkändes polisutredningen av en åklagare som granskade Kevins död på nytt. Pojkarna hade felaktigt utpekats som mördare.

I mars i år gav regeringen de utpekade bröderna var sin miljon kronor i ersättning för att staten handlat fel.

Tre miljoner

Arvika kommun har tidigare avvisat en begäran om skadestånd som bröderna lämnat in. Nu har Robin Dahlén beslutat att stämma kommunen. Han vill ha nästan tre miljoner kronor i skadestånd av Arvika kommun, plus ränta.

Ett skäl för kravet är att kommunens socialtjänst inte agerade för att Kevins död skulle utredas i domstol, med en bevistalan som kan väckas om misstänkta för ett grovt brott är under 15 år. I stället godtog kommunen den bedömning som polisen gjort.

Ett annat skäl är att socialtjänsten inte ingrep mot de många och långa polisförhör som hölls med de två bröderna efter Kevins död. Åklagare Niclas Wargren, som gjorde den nya utredningen 2018, var också mycket kritisk till hur förhören hållits 20 år tidigare.

Ett tredje skäl är alla de starkt påverkande åtgärder som socialtjänsten satte in mot brödernas familj, på felaktiga grunder. Pojkarna flyttades från Arvika och splittrades från varandra.

"Hellre jobbigt nu"

Robin Dahlén står ensam bakom stämningen.

– Det är jag som har psyke och ork till att göra det, säger Dahlén vid en pressträff på måndagen.

– Hellre jobbigt nu ett tag och förhoppningsvis få rättvisa och må bättre sen, än att må dåligt under en längre period för att jag inte ens försökte, fortsätter han.

Arvika kommun har bett bröderna om ursäkt. Men för Robin Dahlén är det mycket viktigt att kommunen också erkänner att man faktiskt gjorde fel.

Det från staten, det vi fick, det var absolut alltså, rörande, säger Dahlén.

– Det var rakryggat. Där gick man ut och sa ”vi gjorde fel, vi ber om ursäkt för det” och vi fick en ersättning, tillägger han.

Broder stöder

Christian Karlsson stöder broderns stämning.

– Hade jag haft lite mer ork bara och lite bättre psyke så hade jag nog vart med, säger Karlsson till P4 Värmland.

Ersättningen från staten hindrar inte att även kommunen kan betala skadestånd, eftersom det är en "ideell skada".

– Där kan man faktiskt få ersättning från flera skadevållare, säger advokat Stefan Liliebäck, som driver processen för Dahlén.

Skadeståndskravet framfördes tidigare under sommaren. Arvika kommun ombads svara senast i förra veckan. Kommunen har lämnat ärendet till sitt försäkringsbolag.

Utpekad broder stämmer Arvika kommunStaten gjorde fel – bröderna får ersättning

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunInrikes/utrikesKevinfalletRobin Dahlén

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.