Hoppa till huvudinnehållet

Kommundirektören var kallad till möte innan hon sade upp sig

Publicerad:
Reporter Anna-Stina Tallmyren
Anna-Stina Tallmyren
anna-stina.tallmyren@kt-kuriren.se
Kommundirektör Teresa Zetterblad var innan hon sade upp sig från tjänsten i Degerfors kommun kallad till möte med kommunstyrelsens ordförande och vice ordförande.
Kommundirektör Teresa Zetterblad var innan hon sade upp sig från tjänsten i Degerfors kommun kallad till möte med kommunstyrelsens ordförande och vice ordförande. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Var det så att den politiska ledningen ville få bort kommundirektören från sin tjänst i Degerfors? Eller var det en slump att möte skulle hållas samma vecka som hon sade upp sig själv?

Strax innan Degerfors kommundirektör Teresa Zetterblad sade upp sig från sin tjänst så hade hon kallats in till möte av den politiska ledningen. Vi har begärt ut e-postkonversationer som bekräftar detta.

Redan måndagen den 1 augusti skrev kommunstyrelsens ordförande, Anneli Mylly (V), till kommundirektören Teresa Zetterblad att hon och Peter Pedersen (V), som är vice ordförande i kommunstyrelsen, ville ha ett samtal med Zetterblad och prata om hennes uppdrag som kommundirektör. Mylly föreslog att de skulle träffas på torsdagen.

Samtal

Ett par dagar senare, onsdag den 3 augusti, skickade kommundirektören ett mail till Anneli Mylly, där hon sade upp sig från tjänsten som kommundirektör. I samma mail skrev hon att hon har sex månaders uppsägningstid enligt avtal.

Var det egentligen ni som ville få bort henne från tjänsten?

– Det vi skulle göra var att ha ett utvecklingssamtal utifrån den instruktion som finns. För vi anser att kommunen behöver en ny typ av ledarskap och det var det vi skulle prata med direktören om. Sen hann inte vi ha mötet, så det är historia. Nu ser vi framåt och jobbar vidare med att få fram en ny tjänst.

När du säger instruktion, menar du då arbetsbeskrivningen?

– Ja precis.

Ser framåt

Mylly erbjöd Zetterblad att ta med sig någon som lyssnar på vad som sägs, men vill inte gå in på detaljer vad man skulle prata om.

– Det är att föregå ett möte som inte existerat. Nu ser vi framåt och har i enighet över alla partigränser fått fram vad vi vill ha för typ av rekrytering som håller över tid, långsiktigt i kommunen och det tycker jag känns jättepositivt.

Vad har ni kommit fram till då, vad vill ni ha?

– Det har jag lämnat över till tjänstepersoner så ni får se det på platsannonsen sen. Vi har uppstart med rekryteringsföretaget på onsdag. Sen sätter de ihop en platsannons utifrån det vi i politiken har sagt och tjänsteledningen som också suttit på sin kammare och sen har jag lämnat över det här till Björn, säger Mylly.

Menar du, Björn Johansson?

– Precis, vår tillförordnade direktör.

Är det riktigt att han håller i det?

– Ja, han är ju den högsta tjänstemannen nu och han måste ha våra input och sen har han, jag och HR-chefen möte med rekryteringsföretaget, så då får de input från tjänstemännen och politiken och gör en annons utifrån det.

Är det satt något datum för sista ansökningsdag?

– Nej jag får nog reda på det på onsdag, jag vet inte hur det brukar vara i såna här processer. Men det får ta den tid det tar, det ska göras rätt så det blir bra.

Uppsägningslön

Som vi berättat i tidigare artiklar får kommundirektören lön under sex månader, vilket man i kommunledningen hänvisat till görs enligt avtal.

I avtalet står: ”Om arbetsgivaren säger upp anställningen utgår, utöver uppsägningslön, ett avgångsvederlag om sex månadslöner beräknat på den månadslön som gäller vid tidpunkten för uppsägningen”.

Kommunen behövde väl därmed inte betala uppsägningslön då direktören själv sade upp sig?

– Jag kan inte misstro våra tjänstepersoner eller dra igång en rättsprocess. Direktörer och höga tjänstemän omfattas inte av LAS, så det är därför det görs avtal som skydd och avtalet gjordes av tidigare kommunstyrelseordförande, svarar Mylly.

Avtalstolkning

Joel Samuelsson, professor i civilrätt vid Uppsala universitet, som vi tidigare fått expertutlåtanden från tyder avtalstexten på följande vis:

”Den närmast tillhands liggande tolkningen är förstås att den skyldighet att utge anställningsförmåner under uppsägningstiden som följer av det citerade villkoret endast gäller vid arbetsgivarens uppsägning. Såvitt gäller detta villkor stod det alltså kommunen fritt att inte utge någon ersättning utöver vad som följer av lag och avtalet i övrigt.”

Inte förpliktigade

Vad som följer av lag hänvisar han dock vidare till Mikael Hansson, Universitetslektor i civilrätt, särskilt arbetsrätt, docent vid Juridiska fakulteten på Uppsala universitet, vilken vi också kontaktar.

– Kommundirektören har inte möjlighet med avtalet att säga ”jag vill ha de här sex månaderna” om hon inte var pressad att säga upp sig, men det verkar inte vara fallet och därför är kommunen inte förpliktigad att betala. Men arbetsrättsligt finns inget hinder mot att man kommer överens om det ändå. Avtalet säger bara att om anställningen upphör och kommunen säger upp så ska kommunen betala. Men avtalet utesluter inte att man kan få avgångsvederlag ändå, säger Mikael Hansson.

– Då kan man säga att man ingått en ny överenskommelse vid sidan av avtalet. Om kommunen av kommunrättsliga skäl är förhindrad till det, eller om det är en politisk fråga kan jag inte svara på. Vore det en privat arbetsgivare skulle det inte finnas hinder, men här handlar det om skattebetalarnas pengar fast man inte ingått avtal om det.

Läs också

Anneli Mylly (V) hade kallat kommundirektören till möte om uppdraget utifrån arbetsbeskrivningen.
Anneli Mylly (V) hade kallat kommundirektören till möte om uppdraget utifrån arbetsbeskrivningen. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

Anneli MyllyBjörn JohanssonDegerforsPeter PedersenPolitikTeresa ZetterbladUppsala universitet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.