Hoppa till huvudinnehållet

Pojke diskriminerad – skolan granskas av DO: ”Det är bråttom”

Publicerad:
En pojke i grundskolan har enligt en DO-anmälan trakasserats av några jämnåriga pojkar under en längre tid. Barnet på bilden har ingen koppling till texten. Genrebild. Foto: Jessica Gow/TT

En pojke har enligt en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen (DO) utsatts för trakasserier och diskriminering i skolan under en längre tid.

Skolan har enligt en av pojkens föräldrar fått information om vad pojken utsatts för, men inte agerat.

Pojken går på en kommunal grundskola i Karlskoga och upplever att han blivit diskriminerad. Enligt anmälan till DO har diskrimineringen att göra med etnisk tillhörighet, religion och sexuell läggning.

DO har beslutat att inleda en tillsyn av skolan, eftersom de också anser att trakasserierna kan likställas med diskriminering.

Framför allt handlar det enligt en av pojkens föräldrar om några andra pojkar i klassen som står bakom trakasserierna. Det ska ha skett vid flera tillfällen under en längre tid, både i och utanför skolans lokaler.

Enligt föräldern har pojken gått till lärare och berättat vad som hänt. Han ska ha fått motfrågor om vad han har gjort mot de andra pojkarna, vilket lett till att han slutat berätta för lärarna när han blivit utsatt igen.

”Vi behöver hjälp, det är bråttom” skriver föräldern i anmälan.

Senast den 12 september vill DO ha ett skriftligt svar från Karlskoga kommun om deras uppfattning av händelserna och hur eller om skolan agerat.

Artikeltaggar

DOGrundskolanKarlskoga kommunKarlskoga kommun (org)MobbningSkola och utbildningTrakasserier

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.