Hoppa till huvudinnehållet

Svenskt näringsliv varnar för fortsatt inflation

Publicerad:
Blir det ingen fart på vindkraftverken i höst så finns risken för fortsatt höga elpriser. Arkivbild.
Blir det ingen fart på vindkraftverken i höst så finns risken för fortsatt höga elpriser. Arkivbild. Foto: Helena Landstedt/TT

Svenskt näringsliv spår fortsatt hög inflation och dessutom svag BNP-tillväxt under 2023.

I sin nya konjunkturprognos presenterar arbetsgivarorganisationen två scenarier. I det första landar BNP-tillväxten under 2023 på 0,5 procent att jämföra med 1,5 procent i prognosen från maj.

Inflationen enligt måttet KPIF uppgår till 6,8 procent under 2022 (5,5 procent i maj) och 3,6 procent under 2023 (2,6 procent).

I det mera dystra scenariot blir BNP-tillväxten svaga 0,1 procent under nästa år vilket också är betydligt lägre än regeringens nyligen presenterade prognossiffra.

Arbetslösheten fortsätter samtidigt att stiga, från 7,7 procent i år till 7,9 procent nästa år. Däremot förväntas inflationen backa från 7,5 till 4,7 procent.

"Inflationen är nu bredare och det är framförallt livsmedel och energi som bidrar till de höga inflationssiffrorna", skriver Svenskt näringsliv i konjunkturprognosen.

Artikeltaggar

EkonomiElInflationLivsmedelSvenskt NäringslivSverige

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.