Hoppa till huvudinnehållet

Tikkanen med vänner i Musikpalatset: Jag gillar att blanda proffs och amatörer

Publicerad:
Peter Tikkanen och hans vänner ger konsert i Musikpalatset.
Peter Tikkanen och hans vänner ger konsert i Musikpalatset. Foto: Anne-Lie Gustavsson

När Peter Tikkanen bjuder in till konsert blir det över både genre- och generationsgränser. Han vill ge publiken en annorlunda upplevelse.

– Jag tycker om att få till musikaliska och kreativa möten där det blir stor variation.

Den 27 augusti är det dags för Karlskoga konsertförenings första höstkonsert. Under rubriken Tikkanen & friends kommer musikern och kapellmästaren Peter Tikkanen att bjuda in såväl gamla som nya musikvänner till Musikpalatset i Karlskoga.

Fria händer

De lockar med en variationsrik konsert över både genre- och generationsgränser. Förutom Peter Tikkanen medverkar Johan Englund, Tobias Helén, Karin Hammar, Anders Norudde, Åsa Bergfalk, Niclas Ekholm, Hannes Tikkanen, Edvin Bergfalk, Eva Ahremalm och unga folkmusiker från Kulturskolan. Det kommer även att bjudas på nån extra överraskning.

– Konsertföreningen frågade om jag ville göra en konsert och jag frågade vad de ville att jag skulle göra. Du får fria händer, sa de. Det jag tycker om är att göra saker med stor variation. Jag tycker om att få till musikaliska och kreativa möten, säger Peter Tikkanen och tillägger:

– Jag har gjort en massa produktioner där alla på scenen är professionella men jag har även gjort jobb där alla är amatörer. Jag gillar att blanda de här världarna, det händer nåt konstnärligt då. Det är intressant och väldigt bra. Jag upplever att amatörerna presterar bättre när de får det professionella ramverket och stödet och proffsen skärper till sig på nåt sätt.

Med den bakgrundsidén ringde Peter många av sina kompisar och frågat om de ville komma till Karlskoga och göra en konsert.

– Jag har fått med ett stort gäng och så kokar vi soppa på det här tillsammans och vi repar här i Musikpalatset dagen innan.

Peter tycker att Musikpalatset är en jättefin konsertlokal som har en akustik som passar till olika saker.

Annorlunda upplevelse

Tikkanen tycker att Musikpalatset en bra konsertlokal.
Tikkanen tycker att Musikpalatset en bra konsertlokal.

– Den är liksom lagom på nåt sätt. Man kommer nära publiken och det tycker jag om. Man ser varandra bra och det är dessutom ett fantastiskt hus.

Han vill ge publiken en lite annorlunda konsertupplevelse.

– Så fort nåt är annorlunda, sticker ut eller skaver från det normala, är min erfarenhet att man faktiskt kan bli berörd av det som händer. Det är inte slentrian så jag hoppas att publiken ska gripas tag på nåt sätt och ha roligt för det kommer vi ha.

Peter är utbildad i arrangering och komposition.

– Jag har två examen. Det innebär att jag sitter på scenen och spelar teaterföreställningar och konserter, men att jag också kan skriva arrangemang och noter till orkestrar och körer. På senare tid skriver jag bara till arrangemang där jag själv deltar, säger han och tillägger:

– Jag vill fortsätta den kreativa processen även efter att den lämnar skrivbordet och göra det tillsammans med musikerna.

Nästa konsert i Karlskoga konsertförenings regi äger rum den 20 september, även då i Musikpalatset. Gäster är Sandviken Big Band och jazzsångerskan Lisa Björänge. De ska bjuda på ett program som innehåller musik från 50- , 60-, och 70-talet.

Artikeltaggar

KarlskogaKarlskoga konsertföreningMusikMusikpalatsetNöje/KulturPeter Tikkanen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.