Hoppa till huvudinnehållet

KB:s försvarsmur – fem mål bakåt på 16 matcher: ”Vi är en mycket stark enhet”

Publicerad:
”Du kan väl ta bollen, Vlad, för du får ju inte känna på den så ofta under matcherna tack vare oss backar”, skojar Fredrik Ahlman Berger med lagets målvakt. Från vänster på bilden: Berk Turgay, Kim Selmer, Vladislav Mitev, Alexander Hjärpe och Fredrik Ahlman Berger.
”Du kan väl ta bollen, Vlad, för du får ju inte känna på den så ofta under matcherna tack vare oss backar”, skojar Fredrik Ahlman Berger med lagets målvakt. Från vänster på bilden: Berk Turgay, Kim Selmer, Vladislav Mitev, Alexander Hjärpe och Fredrik Ahlman Berger. Foto: Tomas Nilsson

Det finns förstås flera förklaringar till varför KB Karlskoga leder serien.

En är definitivt försvarsspelet med fem insläppta mål på 16 omgångar.

– Vi är en mycket stark enhet, säger Berk Turgay.

Han spelar till höger i KB:s backlinje. I mittförsvaret återfinns Kim Selmer och Alexander Hjärpe. Platsen till vänster är Fredrik Ahlman Bergers. Och längst bak agerar målvakten "Vlad” Mitev.

När de ska förklara varför KB släppt in så få mål säger Ahlman Berger:

– Vi är inte så sårbara bakåt i år när vi har en annan spelmodell.

– Inte minst har vi väldigt mycket nytta av en riktig ”brunkare” som Oliver, tillägger Hjärpe.

Oliver Nilsson som många gånger kamperat ihop med Jesper Sjöblom som ”sittande” mittfältare vilka i stor utsträckning underlättat backarnas jobb.

Tidig press

– Vi får också mycket extratid, vi i backlinjen, eftersom våra lagkompisar sätter tidig press på motståndarna högt upp i planen. Jag tror dessutom att det är en stor fördel att vi – framför allt Hjärpe, Ahlman Berger och jag – spelat länge tillsammans, kommenterar Selmer.

Tränaren Stefan Blom inflikar:

– Vi har blivit duktiga på att äga boll och ha tålamod. Så länge vi har bollen kan ju inte motståndarna göra mål.

– Dessutom har vi rutinerade spelare lärt upp Berk som back på bästa tänkbara sätt. Det har vi gjort riktigt bra, säger Hjärpe – med glimten i ögat – och får direkt medhåll av Ahlman Berger och Selmer.

En är mycket yngre

Samtidigt som övriga i försvarsmuren i samtliga fall fyllt 30 är Turgay bara 22 år.

Strax efter kommer försvarets yngsta spelare in i samtalet och säger ödmjukt:

– Jag lär mig hela tiden mycket av mina rutinerade lagkompisar. Alla jobbar för varandra och ger varandra understöd och stöttning. Dessutom känns det som att vi alla är bättre tränade i år jämfört med tidigare.

– Just det att alla jobbar tillsammans är väldigt viktigt. Det handlar om duktiga spelare som dessutom är mycket spelintelligenta, fortsätter Mitev.

Bloms beskrivningar

Blom säger så här när han ska beskriva lagets defensiva klippor individuellt, sett till deras försvarsmässiga kvaliteter:

– ”Vlad” är alltid väldigt fokuserad trots att han långa stunder inte har något att göra. Han är placeringssäker och duktig i luftspelet.

– Berk är den mest offensivt inriktade backen. Han är väldigt snabb och stark i en mot en-situationer. Övriga har spelat i högre divisioner än vi är i nu. Det kommer Berk också att göra om han fortsätter så här. Gärna med KB redan nästa år.

– Kim är brytningssäker och duktig på huvudet. En mycket följsam spelare.

– Hjärpe är duktig en mot en. Med sin längd är han också värdefull i huvudspelet.

– Ahlman Berger är den mest spelintelligenta av dom, täcker ytor jättebra och går aldrig bort sig.

Fortsätta utvecklas

Att ha släppt in fem mål på 16 matcher gör att KB-spelarna med all rätt kan känna sig mycket nöjda.

– Samtidigt tänker man vid varje mål som släpps in: vad kunde jag ha gjort annorlunda så att det inte skulle ha blivit mål, säger Mitev och visar en tydlig vilja att fortsätta utvecklas och lyckas ännu bättre framöver.

Etta hela året

KB tog direkt kommandot i tabelltoppen och har sedan dess varit i serieledning efter samtliga omgångar, när det på torsdagskvällen är dags att inleda 17:e omgången av 22 med hemmamatch mot Skoghall som ligger på nerflyttningsplats:

– Det gäller att vi fortsätter så här, att vi inte slår av på någonting. Det går inte att göra det när Forshaga vägrar att tappa kontakten med oss, säger Ahlman Berger.

Obesegrade KB är fyra poäng före Forshaga.

Det lag som vinner serien går direkt upp i division 3 medan tvåan får kvala dit.

Hjärpe fortsätter:

– Vi får inte dra iväg och börja tänka på serieseger redan nu. Det är väldigt viktigt nu att vi tar allting match för match.

– Vi måste vara förberedda på bästa sätt inför alla matcher. Samtidigt som vi ska visa respekt för samtliga motståndare ska vi fokusera på vårt eget spel i första hand, säger Mitev.

KB:s trupp

Henrik Lilja i KB:s tränarstab presenterar följande spelartrupp till torsdagens match på Nobelstadion mot Skoghall: Vladislav Mitev, Berk Turgay, Kim Selmer, Alexander Hjärpe, Fredrik Ahlman Berger, Max Selmer, Anel Alibasic, Oliver Nilsson, Andreas Jansson, Marcus Nilsson, Marcus Hedlund, Liam Larsson, Karanlang Bojang, Mubarak Kokby och Reza Shirazi.

Noa Hallström saknas på grund av jobb. Mattias ”Malte” Persson står över den här matchen med anledning av en skadekänning.

Två nickmål fixade femte raka för KB: ”Borde väl ha gjort något mål till”KB tog tredje raka segern på en vecka: ”Oerhört nöjd”

Artikeltaggar

Alexander HjärpeBerk TurgayDivision 4 VärmlandFotbollFredrik Ahlman BergerKarlskogaKB KarlskogaKim SelmerNobelstadionStefan BlomVladislav Mitev

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.