Susanne Sjöstedt: Hur hårt vågar Liberalerna rasa mot SD?

Publicerad:

Detta är en ledarartikel som uttrycker KT-Kurirens politiska linje.

Partikamrater runt om i landet reagerade med chock när de första rapporterna kom om att Liberalerna skulle åka på valkampanj om energipolitik tillsammans med Sverigedemokraterna.

Värmlandsliberalen Arman Teimouri var till på köpet den partiföreträdare som uppgavs skulle delta och flera kollegor förklarade för olika medier hur de i alla fall aldrig skulle ha följt med och de ställer sig frågande till hela grejen. Partiet har trots allt beslut från landsmötet om att varken sätta sig i samma regering som SD eller i ens samma kampanjbuss.

Ändå stod den spexigt strajpade bussen där inför medieuppbådet på tisdagsmorgonen och väntade på att skjutsa runt fyra högerpartiers energipolitiska talespersoner.

Ändå kablade man från sverigedemokratiskt håll ut nyheter om den gemensamma kampanjen under namnet ”Ny energi för Sverige” och hur gruppen förutom besök till kärnkraftverk skulle hålla torgmöten i städerna man besökte och genomföra ”town hall”-möten.

– Det är första gången som våra partier kampanjar ihop, vilket visar på ett tydligt alternativ för väljarna och vad man kan förvänta sig ska komma ske efter valet, menade SD:s energipolitiska talesperson Mattias Bäckström Johansson inför kampanjstarten.

En betongtung symbolik, minst sagt. SD hade till slut släpat upp Liberalerna på tåget.

Men Arman Teimouri var inte på plats när bussen avgick. Han skulle, meddelade man från Liberalerna, ansluta senare. Teimouri uppgav dessutom till medierna att han bara skulle vara med under en av de fyra kampanjdagarna, av ”personliga skäl”.

Är de personliga skälen att han verkligen inte vill synas på bild med resten av den blåbruna högern? Teimouri hävdar med bestämdhet något annat, och upprepar att det inte ens är fråga om en kampanj, men det är klart man undrar.

När kritiska partiföreträdare över hela landet började rasa över sammankopplingen med SD, kände sig till och med partiledaren Johan Pehrsson tvingad att gå ut och hävda att det som allra mest handlade om att man typ samåkte till ett studiebesök.

Och lite senare tisdagen avslöjade Aftonbladet till sist att även den liberala partiledningen tagits på sängen. Moderaterna ska, enligt en källa till tidningen, ha lovat Liberalerna att det bara handlade om ett gemensamt besök på ett kärnkraftverk. Resten – bussen, loggan och hela det gemensamma programmet under fyra dagar – ska ha kommit som en total överraskning för Liberalerna.

Men hur hårt vågar partiets ledning rasa mot SD efter att första gången på riktigt, riktigt länge fått opinionsstöd på över fyra procent? Nånstans verkar ju ändå Johan Pehrsson tro att det är i samma lag som SD partiet har sin bästa chans.

Då lär de mest högljudda protesterna utebli. Man vill ju inte verka för samarbetsovillig så här efter att man helt stängt dörren till andra möjliga samarbetspartner.

Artikeltaggar

Arman TeimouriÅsikterKT-ledareLedareLiberalernaSverigedemokraternaVal 2022

Läs vidare