Hoppa till huvudinnehållet

Åklagare: Lööf skulle mördas i Visby

Publicerad:
Centerledaren Annie Lööf. Arkivbild.
Centerledaren Annie Lööf. Arkivbild. Foto: Stefan Jerrevång/ TT

Centerledaren Annie Lööf var ett av målen i Visbydådet i somras.

– Misstanken är att gärningsmannen tänkte ta henne av daga, säger åklagare Henrik Olin till TT.

På torsdagen blev det känt att Centerledaren Annie Lööf tilldelats ett målsägandebiträde i samband med utredningen av mordet på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren i Almedalen i somras, vilket Ekot var först att rapportera om.

Lööf har fått ett målsägandebiträde i utredningen om misstänkt förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord.

– Det är helt enkelt att misstanken är att gärningsmannen hade för avsikt att ta henne av daga, helt enkelt, säger Henrik Olin.

Misstanken har funnits en tid i utredningen, fortsätter han.

– Detta är uppgifter som det inte funnits anledning att gå ut med, men eftersom målsäganden själv bekräftat att hon fått ett målsägandebiträde finns det ingen anledning för mig att inte bekräfta. Men brottsmisstanken har funnits en tid i utredningen, säger Henrik Olin.

Skulle mörda

TT: Den person som nu sitter häktad hade alltså planer på att mörda Annie Lööf?

– Ja, men vi ska inte gå händelserna i förväg. Han är på sannolika skäl misstänkt för detta brott, men utredningen är inte färdig och något beslut är inte fattat i åtalsfrågan.

TT: Finns det fler personer som fått ett målsägandebiträde?

– Det har ju tilldelats målsägandebiträden till anhöriga till den avlidna, men vad gäller den här brottsmisstanken – förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord – finns det bara en målsägande i nuläget.

TT: Du säger "i nuläget..?"

– Utredningen är inte slutförd, men i nuläget finns det bara en målsägande, säger Henrik Olin.

Attackerades med kniv

Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare vid SKR, attackerades på öppen gata med en kniv och avled av sina skador. Knivattacken skedde på eftermiddagen den 6 juli, mitt under politikerveckan i Almedalen. Wieselgren fördes till sjukhus men hennes liv gick inte att rädda. Gärningsmannen kunde gripas snabbt efter dådet, bara en kort bit från brottsplatsen.

Annie Lööf skulle samma dag hålla presskonferens nära mordplatsen, men den fick ställas in. Lööfs tal i Almedalen hölls senare under kvällen som planerat.

"Hatet får inte vinna"

Annie Lööf bekräftar på Instagram att hon blivit tilldelad ett målsägandebiträde:

"Det fasansfulla dådet i Almedalen har åter aktualiserats i media idag. Mina tankar går främst till Ing-Marie Wieselgrens familj och närstående, deras stora sorg och förlust.

Ni har förmodligen sett uppgifterna i media om att jag är målsägande i den förundersökning som handlar om det som hände i Almedalen. Jag kan bekräfta att så är fallet och att jag har blivit tilldelad ett målsägandebiträde.

Det är klart att det är omskakande och att det påverkar mig. Men hatet får inte vinna.

På grund av förundersökningssekretessen kommer jag inte som målsägande att kommentera detta ytterligare utan eventuella frågor hänvisas vänligen till mitt målsägandebiträde."

Målsägarbiträdet Silvia Ingolfsdottir Åkermark ville dock inte ge några kommentarer när TT sökte henne.

Sitter häktad

Den 33-årige man som misstänks för dådet sitter häktad. Han har erkänt att han dödat Wieselgren. Under omhäktningsförhandlingen för ett tiotal dagar sedan uppgav 33-åringen att han "är redo att underkasta sig ansvar för de här brottsmisstankarna". Mannen misstänks förutom för terroristbrott genom mord alltså även för förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord.

Den misstänkte, som är omhäktad till den 15 september, har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visat att han var påverkad av en allvarlig psykisk störning vid mordtillfället liksom vid undersökningstillfället.

Anna Lena Wallström/TT

Artikeltaggar

Inrikes/utrikes

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.