Hoppa till huvudinnehållet

Äldre patient bröt käken – undersökning och operation dröjde

Publicerad:
Karlskoga kommun har gjort en Ivo-anmälan efter att en person på ett äldreboende ramlat och brutit käken. Genrebild. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

En person på ett äldreboende i Karlskoga ramlade i sin bostad och bröt käken. Personen vägrade först att bli undersökt och en operation dröjde i flera dagar.

Personalen på äldreboendet upptäckte att personen kom ut från sin lägenhet med blödande mun, efter att ha ramlat av okänd anledning. Fyra tänder var lösa och dagen efter fallet upptäcktes även att den skadade personen hade ett blåmärke på hakan.

En sjuksköterska kallades in på kvällen för att bedöma situationen. Den skadade personen förnekade smärta och vägrade bli undersökt. Sjuksköterskan kunde inte se någonting avvikande och väntade med att göra en undersökning..

Enligt den anmälan som gjorts till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) fick personalen inte tag i en jourtandläkare.

Efter flera dagar undersöktes personen till slut av tandläkare, som konstaterade en käkfraktur. Personen opererades och samtliga kvarvarande åtta tänder i underkäken drogs ut.

Händelsen anmäldes även enligt Lex Maria.

Artikeltaggar

IvoKarlskogaLex MariaTandläkareTandvårdVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.