Hoppa till huvudinnehållet

Elberoende vårdsystem en riskfaktor i Karlskoga: ”Vi behöver agera fort”

Publicerad:
Reporter Rickard Reinli
Rickard Reinli
rickard.reinli@kt-kuriren.se
Medicinsk utrustning som drivs på el är på många håll livsviktig för den som brukar den.
Medicinsk utrustning som drivs på el är på många håll livsviktig för den som brukar den. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Socialnämnden vill genomföra en utredning kring hur medicinsk utrustning framöver kan drabbas om elen stängs av.

– Det här är något vi tar på största allvar för vi måste säkerställa att de som ur ett hälsoperspektiv är beroende av el inte drabbas.

Det säger socialnämndens ordförande, Ola Karlsson (M).

Vid socialnämndens presidiemöte den 8 augusti lyftes därför önskemål om att ge socialförvaltningen i uppdrag att, utifrån ett säkerhetsperspektiv, rapportera till socialnämnden vilka elberoende system som finns inom socialförvaltningen. Kartläggningen skall även innefatta vilken beredskap som finns vid strömavbrott samt presentera eventuella åtgärdsförslag.

– Svenska kraftnät signalerar risken för roterande bortkoppling, det vill säga att man släcker ner elen i område efter område och roterar runt i olika elnätsområde och detta måste vi vara förberedda på. Socialförvaltningen har många system som är elberoende - larm, medicinsk utrustning och liknande - så de är extra utsatta för den här typen av nedsläckning, säger Karlsson.

Det finns, sedan tidigare, en lagstiftning där kommuner och nätbolag skall ha en planering för roterande bortkoppling, men, det kan finnas brister i den plan som tagits fram för att agera i det ärendet.

– Vi som kommun ska ha identifierat och prioriterat ett antal verksamheter som är extra utsatta. Jag konstaterar dock att de som bor utanför stan inte är inkluderade i denna planering så enskilda personer är undantagna, och därmed högst utsatta. Det finns också äldreboenden som saknar reservkraft.

Kan få flytta

Helen Willyams, chef för socialförvaltningen, fyller i:

– Idag har vi många i hemtjänsten och tittar vi på populationen 80+ så går de bara rakt upp. Vi gör kontinuerligt analyser för elavbrott men detta är någonting annat, och något som vi måste se över för att utreda hur vi skulle bli påverkade. Det kan hända att vi måste flytta personer till andra platser inom kommunen och då måste vi förbereda för det.

Karlsson påpekar återigen vikten av att agera proaktivt istället för reaktivt.

– Det här är något vi tar på största allvar för vi måste säkerställa att de som är beroende av el kan känna sig säkra. Det finns många som är beroende av medicinsk teknik så denna utredning är något vi har en skyldighet att genomföra. Vi måste veta vad det får för effekter för vi kan inte sitta efteråt och vara efterkloka; vi måste skaffa oss en beredskap för detta.

Proaktivitet

I beslutet så ger nämnden förvaltningen i uppdrag att, utifrån ett säkerhetsperspektiv, rapportera till socialnämnden vilka elberoende system som finns. Kartläggningen skall även innefatta vilken beredskap som finns vid strömavbrott och presentera eventuella åtgärdsförslag. Denna rapportering skall genomföras innan årsskiftet.

– Vi behöver agera fort och med tanke på hur situationen ser ut vad gäller eltillgång så gäller det att vara beredd på att det kommer bli allt svårare framöver att hantera det här. Utredningen är ett viktigt steg för att skydda oss, avslutar Karlsson.

Artikeltaggar

Helen WillyamsKarlskogaOla KarlssonSamhälleSocialnämnderVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.