Hoppa till huvudinnehållet

Nytt starkt resultat för Moelven – men osäkra tider väntar

Publicerad:
Moelven Valåsen i Karlskoga. Arkivbild.
Moelven Valåsen i Karlskoga. Arkivbild. Foto: Per Lindgren

Precis som under årets första kvartal ökade Moelven sin omsättning under kvartal två jämfört med föregående år. Samtidigt rustar man sig för en mer utmanande framtid.

Moelven omsatte 4 268 miljoner norska kronor (NOK) under andra kvartalet, vilket är en ökning med 119 miljoner NOK jämfört med samma period föregående år. Rörelseresultatet för perioden uppgick till 897 miljoner NOK (823 miljoner NOK) och historiskt sett är det Moelvens starkaste andra kvartal hittills.

Men nu förbereder man sig för mer osäkra tider.

"Det kommande halvåret präglas av mycket stor osäkerhet och variationer i efterfrågan. Vi ser framför oss en vardag som mer liknar den vi hade innan pandemin", säger koncernchef Morten Kristiansen på Moelven Industrier ASA i ett pressmeddelande.

Under det första halvåret har efterfrågan på träbaserade varor på den internationella marknaden varit god. Men inte lika hög som under 2021, och i Skandinavien ser man en större nedgång för efterfrågan inom byggvaruhandeln.

"Fått konsekvenser"

"Det har redan fått konsekvenser för bostadssegmentet inom modulverksamheten på den norska sidan", säger Kristiansen.

Bland annat varslades 80 medarbetare hos Moelven Byggmodul i Hjellum om permittering och en större omstruktureringsprocess aviserades för att stärka konkurrenskraften.

"Vår bransch genomgår stora förändringar och efter en markant tillväxt för både efterfrågan och prisutvecklingen går vi nu in i en mer osäker period. Det beror på att stigande räntor, energipriser och kostnadsnivåer generellt kyler ned delar av marknaden. Det innebär att vi förväntar oss säsongsvariationer och resultatnivåer som påminner mer om nivåerna innan pandemin", säger Kristiansen i pressmeddelandet.

Artikeltaggar

MoelvenNäringslivNyheter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.