Hoppa till huvudinnehållet

Sensommarteater med Pettson och Findus: ”Utedass ingår i spelet”

Publicerad:
Den 17 september är det premiär för sensommarteatern - Findus flyttar ut. Foto: Madeleine Sandström

Sommarteatern med Lekaresällskapet låg på is under två år. Men nu är de tillbaka med ett helt nytt koncept – en sensommarteater.

– På grund av olika praktiska skäl har vi lagt den i september, säger Öivind Åsberg, ansvarig regissör tillsammans med Chatrine Svahn.

Den årliga sommarteatern var under två års tid inställd grund av coronapandemin. Däremot har det inte varit helt tyst från Lekaresällskapet. I vintras spelade de föreställningen Karl-Bertil Jonssons julafton. I våras spelade de upp musikalen 9 to 5, som blev uppskjuten två gånger.

Den 17 september är det dags igen för Lekaresällskapet, då är det premiär av sensommarteatern – Findus flyttar ut. Inför premiärdagen har det varit mycket att stå i för ensemblen.

– Vi har jobbat en månad med teatern, men självaste förberedelserna som var vi skulle vara och hur våra kostymer ska se ut började vi med för länge sedan, berättar Öivind Åsberg, som spelar Pettson.

Klädkostymerna som skådespelarna bär är sydda av medlemmar i teatersällskapet.

Ibland blir Findus jagad av hönan.
Ibland blir Findus jagad av hönan. Foto: Madeleine Sandström

Det är dräkter med fjädrar, svans och öron. Tess Holmgren är en av tre personer som spelar höna.

– Jag spelar Prillan och Findus tycker om att jaga mig och de andra hönorna, men ibland så jagar vi Findus tillbaka, säger Tess Holmgren.

Tänkte ha levande höns

Att använda sig av riktiga hönor i föreställningen var något som kom på tal, däremot valde de att ha skådespelare istället.

– Vi hade tänkt att ha levande höns men de är svåra att regissera. Vi har haft det tidigare, men en gång var de på rymmen 20 minuter innan en föreställning. Då fick vi jaga tre höns och det vill vi inte riskera igen, säger Öivind Åsberg.

Det är en relativt många i Lekaresällskapet, då ungefär 50 personer är medlemmar.

I föreställningen Findus flyttar ut är de sju skådespelare som övar och repar inför premiären. Chatrine Svahn har fått äran att spela Findus.

– Jag har spelat Findus förut och varit med i många år i teatersällskapet, men det blir inte lättare med åren. Vi improviserar ganska mycket. Vi behöver inte vara så exakta när vi övar, bara vi har drivet framåt, säger hon och visar upp den långa svansen.

Tre generationer

Chatrines Svahns dotter Leia Hane Svahn är också med och spelar en roll.

– Hon spelar en muckla, som är ett av de små djuren man kan se i Pettson och Findus-böckerna. De är även med i filmer och spel om Pettson och Findus. Dessutom är min mamma med och hjälper till med rekvisitan, säger Chatrine Svahn.

Pettson och Findus leker ofta med varandra.
Pettson och Findus leker ofta med varandra. Foto: Madeleine Sandström

– Det är tre generationer som är med och spelar. Det är inte ovanligt i vår teatergrupp, berättar Öivind Åsberg och tillägger:

– Föreställningen är tänkt att den ska passa alla, men den är främst riktad till barnfamiljer. Publiken uppskattar spring i dörrarna. Det tycker de är roligt. Utedass ingår i spelet.

Kristinehamns hembygdsgård

Föreställningen kommer att pågå under två dagar helgen den 17 och 18 september vid soldattorpet vid Kristinehamns hembygdsgård.

– Vi är nöjda med samarbetet med hembygdsföreningen och att vi kan låna soldattorpet. Det är den perfekta miljön. Av erfarenhet är vädret alltid bättre än sitt rykte, avslutar Öivind Åsberg.

Chatrine Svahn spelar Findus, Öivind Åsberg spelar Pettson och Tess Holmgren spelar en höna.
Chatrine Svahn spelar Findus, Öivind Åsberg spelar Pettson och Tess Holmgren spelar en höna. Foto: Madeleine Sandström

Föreställningen kommer att vara ungefär 45 minuter lång och de kommer att spelas upp tre gånger per dag under helgen. För de som är intresserade går det att läsa mer om teatern på Lekaresällskapets Facebooksida.

Artikeltaggar

KristinehamnKristinehamns hembygdsgårdLekaresällskapetÖivind ÅsbergTeater

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.