Catarina Lindström: Ta ert ansvar!

Ledare
PUBLICERAD:
Just nu finns det några ungdomar som borde plugga ikapp sina matematikbetyg. I stället befinner de sig i limbo och ingen verkar kunna ge ett rakt besked om hur de ska kunna slutföra sina studier.

Vi har träffat ”Julia”, som är en av dem, och jag blir så ledsen och frustrerad när jag läser intervjun.

Matte har aldrig varit Julias starka sida, och redan före sommaren skrev hon en ansökan om att få läsa ett så kallat fjärde år vilket skulle innebära att hon nu under hösten skulle läst ikapp de moment hon saknar, för att kunna tillgodoräkna sig en gymnasieexamen. Men inte förrän några dagar innan skolstarten den 15 augusti fick hon besked om att hon fått avslag på sin ansökan.

Hon hamnade helt enkelt mellan stolarna när Karlskoga och Degerfors beslutade att inte längre ha en gemensam gymnasieskola.

Vuxenvärlden predikar oavbrutet hur viktigt det är med studier. Att man måste skaffa sig ett yrke (och gärna ett bristyrke) för att ta sin plats i samhället. Studierna är ungdomarnas jobb, och det ska de sköta så bra man bara kan.

Så förklara för mig hur ”Julia” kan stå där ensam och övergiven utan något stöd eller raka besked från vuxenvärlden när det enda hon vill är just att avsluta sina studier, ta sin plats på arbetsmarknaden och ta hand om våra barn medan vi är på jobbet.

Förklara för mig att detta besked kan komma några dagar innan skolan börjar.

Förklara för mig hur det kan vara ”för dyrt” att låta henne avsluta studierna.

Förklara för mig hur studievägledaren kan ”tro” att alla kurser som eleven gått på ett gymnasieprogram finns med i vuxenutbildningsexamen.

Förklara för mig hur rektorn kan tycka att det ”är tråkigt” för de drabbade eleverna.

Jag har aldrig förstått mig på slagordet ”Avgå alla!”, då jag inte tror att allt löses genom att sparka folk, men just nu skulle jag vilja skrika ”Ta ert ansvar, alla!” Sluta att bolla unga människors framtid mellan er.

Rektor Claes Vitez avslutar med att säga att ”Vi pratar ju alltid om hur viktig utbildningen är så man får liksom slå knut på sig själv här och ge eleverna en plats”.

Synonymer till ”Slå knut på sig själv” är ”vara till lags” ”behaga” och ”anpassa sig”.

Det är precis det Karlskoga kommun måste göra nu.

Julia och de andra eleverna som hamnat mellan stolarna förtjänar både raka, tydliga besked om vad som gäller och det stöd och de förutsättningar de behöver för att avsluta sina studier.

Och det behöver de nu, utan en massa tjafs och bollande.

Det här om något borde vara en valfråga, precis som skolan i helhet.

Här kan du läsa artikeln om ”Julia”:

Detta är en ledarartikel som uttrycker KT-Kurirens politiska linje.