M och KD: Skicka Archersystem till Ukraina

Publicerad:
Archer FH77 BW är anpassat till Natoammunition. Arkivbild. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Ukraina är i behov av tungt artilleri. Moderaterna (M) och Kristdemokraterna (KD) vill att Sverige skickar både Archersystem och robot 70.

– Ukraina kämpar för vår frihet, säger KD:s talesperson Mikael Oscarsson.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba besökte Stockholm på måndagen. Han hade då ett möte med företrädare för alla riksdagens partier.

Hans budskap var: Era vapen kan vända kriget. Ukraina efterfrågar tungt artilleri i form av det omtalade svenska systemet Archer och robot 70.

Regeringen har lovat ett nytt stödpaket till Ukraina om en miljard kronor, varav hälften utgör militärt stöd. Vad exakt paket innehåller är inte känt – men både Moderaterna och Kristdemokraterna vill gå Ukraina till mötes vad gäller både Archer och robotsystemet.

"Game changer"

– Det här är två saker som de själva pekar ut och som de flesta bedömare tycker är helt realistiska och som de skulle ha extremt stor nytta av i Ukraina, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.

– En ny regering kommer att fatta det beslutet, det finns inga skäl att tveka. Jag förstår inte varför regeringen dröjer med ett besked.

Sverige har 48 Archer-pjäser men hur många som går att avvara kan inte Moderatledaren svara på. Det måste avgöras i dialog med Försvarsmakten.

Svenskt luftförsvar med robot 70. Arkivbild.
Svenskt luftförsvar med robot 70. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson anser att Sverige kan avvara 12 pjäser. Dessa uppgår till en kostnad av fyra miljarder utöver stödpaketet som regeringen aviserat, enligt KD.

– Archer står högst upp på Ukrainas önskelista. De säger att det skulle kunna vara en "game changer" för dem. Vi har en moralisk plikt att stötta Ukraina, de kämpar för vår frihet.

Finska vinterkriget

Sverige måste sälla sig till länder som Norge och Tyskland, som skickat modern materiel till det krigsdrabbade landet, enligt KD.

– Sveriges försvar står inte och faller med detta. Det är också en bråkdel av vad vi gjorde under det finska vinterkriget. Då gav vi bort en tredjedel av våra jaktplan, säger Oscarsson.

Ulf Kristersson öppnar också för att Sverige ska börja tillverka vapen för att exportera till Ukraina.

– Eftersom det här kan bli ett mycket mer långdraget krig än vad vi från början hade hoppats på, så ska den möjligheten öppnas också, tycker jag. Därför bör ISP (Inspektionen för strategiska produkter) få tydliga signaler från regeringen att det här ligger i svenskt säkerhetspolitiskt intresse.

Niklas Svahn / TT

Ukraina vill ha Karlskogavapen: ”Kan vända kriget”Nya stödpaketet till Ukraina – hälften vapenSvensktillverkat vapen slog ut rysk stridsvagn

Artikeltaggar

ArcherBAE Systems Bofors ABExportInrikes/utrikesKristdemokraternaModeraternaSamhälleUkrainaUkrainakrigetVapen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare