Hoppa till huvudinnehållet

Karlskogaförare tog SM-silver: ”Jag är jättenöjd”

Publicerad:
Anton Eriksson Therus som tvåa på pallen under sista deltävlingen i Kalix.
Anton Eriksson Therus som tvåa på pallen under sista deltävlingen i Kalix. Foto: PRIVAT

Anton Eriksson Therus tog silver i sin klass i årets rallycross-SM.

– Jag är jättenöjd med min säsong, säger Karlskogaföraren, som nu satsar mot guld nästa år.

Anton Eriksson Therus hade, som tvåa, åtta poäng upp till ledaren Filip Martinsson inför avslutningen i Kalix 19–21 augusti.

Karlskogingen bedömde guldläget som ”tufft men absolut inte omöjligt.”

Eriksson Therus, 25, tappade dock ytterligare två poäng på ledande Martinsson under de tre kvalomgångarna.

– Då behövde jag vinna semifinalen och han behövde åka ur för att jag skulle kunna ta guldet i finalen.

Eriksson Therus och Martinsson hamnade i samma semifinal.

– Jag tyckte det var positivt, då hade jag allt i egna händer. Jag provade, men tyvärr räckte det inte. Han vann semin och jag kom trea.

”En värdig vinnare”

Martinsson hade då säkrat guldet redan innan finalen och Eriksson Therus hade säkrat silvret.

Silvermedaljen är karlskogingens hittills bästa resultat i rallycross-SM.

Bronset 2020 följdes upp av en sjätteplats 2021.

– Det är väldigt tufft, vi var 47 i min klass i år. Det är lätt att man gör en dålig tävling och då halkar man ner i totallistan direkt. Det gäller att hålla sig stabil.

Eriksson Therus SM-klass (2150) är den minsta sett till motorvolym, men var den största sett till antalet deltagare i SM 2022.

– Jag är jättenöjd med min insats. Han som vann var steget bättre. Det är inget att säga om att han är en värdig vinnare. Det var spännande att hålla liv i mästerskapet fram till semifinalen. Jag hoppas jag får uppleva det igen nästa år och kanske kan ta ett steg upp till.

Du satsar vidare?

– Ja, det kommer bli samma bil, samma klass och samma mästerskap nästa år. Jag ska försöka satsa ännu hårdare på att ta det där efterlängtade guldet då.

Hur ser dina framtidsdrömmar ut?

– Mitt rimliga mål är ju att bli svensk mästare i min klass i rallycrossen. Sen är det så klart att man drömmer om att få köra en VM-tävling i Höljes, i högsta klassen, i supercar.

– Det är väl min dröm inom det här, men det är otroligt svårt att klättra i klasserna i motorsport. Det krävs rätt kunskaper, rätt sponsorer... Allt möjligt spelar roll och allt möjligt måste studsa rätt.

Tror du att du har någon chans att bli professionell förare i framtiden?

– Det är väldigt, väldigt svårt. Ser jag till mig själv så tror jag inte att jag har någon chans till det. Jag tror jag är lite för sent ute. Jag tror jag skulle ha behövt vara där jag är nu som 18-åring i så fall. Jag börjar bli gammal nu, vet du.

Anton Eriksson Therus med sin BMW E36 under SM-avslutningen i Kalix.
Anton Eriksson Therus med sin BMW E36 under SM-avslutningen i Kalix. Foto: Christian Holmudd

Karlskogingen återkommer även till den ekonomiska aspekten.

– Det krävs så mycket pengamässigt. Du måste kunna betala för dig eller någon måste kunna betala för dig. Det är ytterst få som får chansen på bara sin körning.

”Det som driver mig”

Eriksson Therus jobbar heltid som montör.

– Säsongerna går på mellan 150 000 och 200 000 kronor. Allt går ju liksom åt. Som tur är har jag ju lite samarbetspartners som hjälper mig på vägen.

Vad är det som driver dig till att kämpa så hårt?

– Har man väl börjat med motorsport är det svårt att ta sig därifrån. Det är värt all tid och alla pengar när man kommer till depån och det börjar närma sig tävling. Sen är det så klart tävlingsmomentet också. Man kör inte bara för att det är roligt – man kör för att vinna också. Det är det som driver mig.

Fotnot: Anton Eriksson Therus representerar Arvikaklubben MK Team Westom i klubbsammanhang.

Artikeltaggar

Anton Eriksson TherusKalixMotorsportRallycross

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.