Hoppa till huvudinnehållet

Susanne Sjöstedt: Anklagelser om valfusk

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det gick ett sus genom redaktionen. Sverigedemokraterna näst största riksdagsparti i valet. Moderaterna först på en tredje plats.

Det var den 9 september 2018. Nån minut efter att vallokalerna stängt. Det är vanligtvis en plågsam väntan på de första riktiga resultaten, men väntan görs lite kortare genom SVT:s vallokalsundersökning.

På valkvällen 2018 slog denna mätning fast att S blivit valets största parti med 26,2 procent av rösterna – med SD som det näst största med 19,2 och M först trea med 17,8.

Känns inte valresultatet igen så här snart fyra år senare, så är det för att de inte stämde. Valu:s algoritmer och viktningar fick inte riktigt till det. S fick i själva verket 28,3 procent, M var näst störst med 19,8 procent – och SD fick inte mer än 17,5 procent.

Mindre felmarginaler än i en vanlig opinionsmätning, men det blir fortfarande felmarginaler när bara drygt 10 000 väljare av över 6,5 miljoner omfattas.

Och SD och deras sympatisörer tappade snabbt fattningen. Inte minst som val.se, hemsidan där många svenskar följde röstredovisningen, låg nere under några timmar och SD, när sajten var uppe igen, visade ett svagare resultat än tidigare.

Fusk! FUSK! Fuuuuuuuusk!

Anklagelserna haglade redan under valnatten. Inte bara för att vissa inte fattade att Valu och det riktiga valresultatet var två olika saker – eller för att vissa SD-sympatisörer uppenbart inte fattade hur man räknar procent.

Nej en del berodde också på att man från visst håll nyttjade den genomsnittliga väljarens okunskap om att redovisningen av valresultaten svajar ordentligt under den första timmen eftersom de små valdistrikten räknar och redovisar rösterna snabbare än de stora distrikten och lokala avvikelser kan få väldigt stor betydelse.

Men mycket handlade även om hur SD-anhängarna i sin lilla filterbubbla kände att partiet BORDE haft ett bättre resultat. Alla de pratade med i sociala medier och alla väljare SD-företrädarna träffat på i valstugor och under valrörelsen sa ju att de skulle rösta på Sverigedemokraterna – men så ökade de till slut bara med fyra procentenheter?! Något måste vara fuffens.

Det lät som det gjort i USA i många år nu, där Donald Trump utan minsta lilla bevis drar vilda historier om valfusk. Häromåret triggade hans påhitt till och med en väpnad attack mot Kapitolium.

Inspirerade av USA har den svenska desinformationskampanjen således redan börjat. Snickesnack om slängda valsedlar i vallokalerna, om hur valbussar i en av Stockholmskommunerna ”samlar in invandrares röster” och påståenden om hur vissa partier myglar sin in på skolpresentationer.

Är man lite orolig över att valet inte ska gå så bra som man hoppas, ja då går det kanske att övertyga några anhängare om att det bara beror på att andra fuskat. Så nöter man ner tilltron till demokratin lite mer.

Susanne Sjöstedt

Artikeltaggar

ÅsikterDemokratiKT-ledareLedareVal 2022Valfusk