Hoppa till huvudinnehållet

Två åtalas efter pojkes död i Hagfors

Publicerad:
Den femårige pojken försvann i juni 2021 och hittades senare drunknad i en närliggande å. Foto: Joachim Lagercrantz/TT

Pojken hittades död ett par timmar efter det att han försvunnit från HVB-hemmet.

Nu åtalas två personer som jobbade på hemmet när femåringen försvann.

– Jag bedömer att de har varit straffbart oaktsamma, säger åklagaren Stefan Wessberg.

På morgonen den 15 juni förra året upptäcktes att en femårig pojke försvunnit från HVB-hemmet i Hagfors i Värmland.

Några timmar senare hittades han drunknad i en närbelägen å.

Enligt kammaråklagare Stefan Wessberg fanns tydliga rutiner om att barnen på hemmet inte fick lämnas utan uppsikt. Två personer som arbetade på hemmet när pojken försvann åtalas därför, misstänkta för vållande till annans död.

– Som jurist tycker jag att det var relativt enkelt fastslå att de hade hade varit straffbart oaktsamma, säger Stefan Wessberg till TT.

De båda misstänkta förnekar att de skulle ha varit oaktsamma och nekar till brott.

"Tydliga direktiv"

Enligt Stefan Wessberg hade femåringens pappa dock varnat hemmet för att pojken var rymningsbenägen. Dessutom hade även de andra sju barnen som bodde på hemmet stora behov.

– Det fanns väldigt tydliga direktiv om att inget av de här barnen under några omständigheter fick lämnas obevakat, säger han.

– Nästa fråga är om personalen hade anledning att räkna med att oaktsamhet skulle kunna leda till att pojken smiter och går och drunknar. Då har jag kommit fram till att det inte var så osannolikt att det inte skulle vara straffbart.

I straffskalan för vållande till annans död finns fängelse i upp till två år.

Tidigare kritik

Det aktuella HVB-hemmet lades ner några veckor efter dödsfallet.

Redan innan pojkens död fanns kritik mot säkerheten på hemmet. När Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) senare granskade händelsen konstaterades att socialnämnden i Falu kommun brustit i sitt ansvar.

Enligt Ivo placerade kommunen pojken på hemmet, trots att kommunen kände till hans omfattande behov och att pojkens föräldrar uttryckt oro för säkerheten på hemmet.

Jens Bornemann / TT

Artikeltaggar

ÅtalBarnBrott & blåljusHagforsHVB-hemIvoStefan Wessberg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.