Hoppa till huvudinnehållet

JVM-medaljer trots skadefyllda uppladdningar: ”Höll på att dra mig ur”

Publicerad:
David Warnquist till vänster och Simon Björndahl Konjhodzic till höger.
David Warnquist till vänster och Simon Björndahl Konjhodzic till höger. Foto: PRIVAT/Dennis Pavlovic

David Warnquist och Simon Björndahl Konjhodzic drogs med varsin skada inför JVM. Väl på plats blev de båda medaljörer.

– Jag är oerhört nöjd. Det var nästan så jag höll på att dra mig ur, säger Warnquist, som blev totaltrea i sin klass.

David Warnquist, 20, skadade ryggen fem veckor innan JVM i Istanbul. Veckan därpå blev han även sjuk i covid-19.

– Jag var ganska klen i några veckor. Jag vet inte riktigt hur jag ska säga... Jag satt och velade lite. Jag snackade med min coach och vi kom fram till att jag lika gärna kunde åka när jag var uttagen. Vi kom fram till att jag bara skulle göra mitt bästa – och det blev det bästa.

Warnquist tävlade i 105-kilosklassen utrustat under tisdagen.

Långt över förväntan

Resultatet blev 715 kilo sammanlagt via 275 i knäböj (nytt "pers"), 212,5 i bänk och 227,5 i mark (nytt "pers").

Han blev med det totalresultatet trea av fyra deltagare i klassen.

Sett till de enskilda grenarna blev Warnquist fyra i knäböj, trea i bänk och fyra i mark.

– Jag är oerhört nöjd med tanke på uppladdningen. Jag trodde kanske att jag skulle backa ett år styrkemässigt. Kroppen är stark ändå, den tål mycket mer än vad man tror.

Klubbkompisen Simon Björndahl Konjhodzic, 23, gjorde också sitt första JVM och hade också bekymmer inför.

– Jag kände mig stark, men veckan innan stukade jag foten rejält. ”Nu skiter sig allt”, tänkte jag.

– Jag hade lagt bort drömmarna om att kunna få guld i mark. Marken var speciellt svårt för mig, med foten. Onsdagen innan vi reste fick jag knappt upp 240.

"Otroligt roligt"

I måndags, väl framme vid marklyftet i JVM, klarade Björndahl Konjhodzic 270.

Detta räckte för nytt "pers" och för att uppfyllda guldmålet.

Björndahl Konjhodzic vann marklyftet och fick för detta en guldmedalj med sig hem då medaljer även delas ut i de olika grenarna.

I en tidigare intervju med tidningen sade Björndahl Konjhodzic skämtsamt att han alltid känt att han ska bli världsmästare på något, men att det dröjde innan han hittade något han var bra på.

– Det är faktiskt knappt att jag tror det fortfarande. Målet var kanske att bli världsmästare i totalen. Jag ser det som en mycket större prestige, säger han.

– Jag har aldrig tänkt på att bara bli världsmästare i en delgren, men det är ändå otroligt roligt att säga att man är världsmästare. Någonstans är man ändå det nu.

Junior-NM härnäst

Björndahl Konjhodzic tävlade i klassen 83 kilo utrustat.

Totalt landade hans serie på 665 kilo efter 240 i knäböj, 155 i bänk och 270 i mark, vilket räckte till en femteplats av sju deltagare i klassen.

– Hade jag klarat 250 i sista knäböjet hade jag fått en fjärdeplats. Det var det bästa jag hade kunnat göra. Jag hade inte så stora förväntningar.

Warnquist och Björndahl Konjhodzic har valt att fortsätta tävla för Karlskogaklubben Västra AK trots att de har flyttat till Linköping respektive Örebro.

Björndahl Konjhodzic känner, förutom skadan, att hans uppladdning påverkades av faktumet att klubblokalen i Nobelstadion är stängd med anledning av renovering.

– Jag har varit lite desperat. Innan EM (i maj) åkte jag mycket ända till Degerfors för att träna. Nu har jag kört mycket i Örebro på egen hand.

Duon laddar nu om för junior-NM i Jönköping senare i september. Den tävlingen blir Björndahl Konjhodzics sista som junior.

Fotnot: David Warnquist och Simon Björndahl Konjhodzic var två av fyra uttagna svenska atleter i JVM. Västra AK:s Thomas Gustavsson deltog som domare.

Artikeltaggar

David WarnquistSimon Björndahl KonjhodzicStyrkelyft

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.