Hoppa till huvudinnehållet

Inga (V)idlyftiga satsningar men vill köpa Coophuset

Publicerad:
Anneli Mylly (V) ser inte rivning av Coophuset som ett alternativ, för då har man inget att avskriva utan står bara med en stor grushög.
Anneli Mylly (V) ser inte rivning av Coophuset som ett alternativ, för då har man inget att avskriva utan står bara med en stor grushög. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Vänsterpartiets valslogan lyder ”Det är dags för järnkoll i Degerfors”. Samtidigt som de säger att det i rådande ekonomiska läge inte är aktuellt med vidlyftiga satsningar, så vill de köpa Coopfastigheten och kritiseras för att satsa för mycket på Stora Valla och bevilja avgående kommundirektören ett halvårs lön, trots arbetsbefrielse.

Vänsterpartiet

Företrädare: Anneli Mylly

Roll: Förstanamn på kommunfullmäktigelistan

Kommun: Degerfors

Mandat innevarande mandatperiod: 11

Hjärtefrågor: En ekonomi i balans. Utveckling av Coophuset. Arbetsmarknadsåtgärder till egen försörjning.

Redan i förra valet frågade vi Vänsterpartiet hur mycket kommunen skulle vara villig att betala för Coophuset och dåvarande kommunalrådet Peter Pedersen (V) svarade ”en spottstyver”. Nu har de erbjudits att köpa fastigheten för 6,7 miljoner kronor och, tillsammans med M och SD, ställt sig positiva till det.

Hur mycket anser ni egentligen en spottstyver är?

– I förra valet skulle Coop vara kvar, de ville ha parkeringsplatser utanför och satsa, där vi skulle vara med och betala delar av parkeringsplatsen. Det hade blivit billigare. Men det ville inte förra majoriteten och därmed valde Coop att avveckla. Nu har vi tagit ställning till 7 miljoner, det är inte en jättehög summa. Får vi verksamhet i huset är det värt mycket mer än idag, säger Anneli Mylly, förstanamn på Vänsterpartiets kommunfullmäktigelista i Degerfors.

Det kommer väl inte räcka med det?

– Nej men det läggs på hyran sen och vi kommer kunna hyra ut billigare än de privata aktörerna gjort. Antingen köper vi det eller så får det stå som det gör och då är det förmodligen ett avskrivningsobjekt, för vi har suttit i samtal med ägarna och försökt få dem att göra nånting med huset men inte fått respons, säger Mylly och fortsätter:

– Vi fick i november erbjudande att köpa det för 10 miljoner. Då informerade vi kommunstyrelsen, så alla ledamöter har sen dess vetat om att det fanns möjlighet att köpa och att vi skulle göra en värdering för att se om vi överhuvudtaget är intresserade.

Förstår ni kritiken vad gäller avgångslön till kommundirektören?

– Jag trodde inte det skulle bli sånt liv kring det, men förstår att folk är kritiska innan de fått en förklaring. Det vi kunde göra var att tvinga henne att jobba kvar, fast det är lätt att säga att man ska omplacera då man inte har hela organisationen att ta hänsyn till, för hur blir det för de som jobbar på golvet och har sin högsta chef där? Plus att vi vill få nya sökande hit, säger Mylly och fortsätter:

– Jag är inte glad över att behöva betala den summan, det är en frustration. Vänsterpartiet har varit emot den höga lönen hela tiden, säger Mylly och berättar att hon inte beviljade direktören lönelyft i år eftersom hon redan beviljats högt löneläge från tidigare kommunstyrelseordförande.

– En enig kommunstyrelse valde att göra ett bra avslut för alla parter. Merkostnaden som blir är månadskostnaden på 46 000 kronor för den tillförordnade. Kostnaden för direktören skulle vi ju ha ändå.

Idrottssatsningar

Många är också kritiska till allt som läggs på Stora Valla.

Förstår ni det?

– Jag förstår, men man måste se helheten. Det är inte bara Degerfors IF, utan ungdomsverksamhet, gymnasieskolan och hela kommunen och 30 procent av det som vi bekostat betalar DIF i hyra.

– Det är inte bara där vi satsar pengar, vi har kulturskola, bibliotek och andra föreningar. Sammanlagt satsar vi 11 miljoner på kultur. Det vi satsar på arenan höjer också värdet och vi gör avskrivningar.

Samtidigt är det så att istället för ny idrottshall så blev det ett tält?

– Innan valet hade vi som löfte att bygga idrottshall, det fanns ritning och allt. Men ingen kunde i sin vildaste fantasi ana att kommunen 2019 skulle gå minus 41,5 miljoner kronor. Har medborgarna glömt den summan?

Bostäder

I valprogrammet står att ni ska satsa på att det byggs hyreslägenheter som efterfrågas och att det ska vara en självklarhet för ungdomar att kunna skaffa sin första bostad i Degerfors. Är det i Coophuset de ska byggas?

– Det behöver inte vara kommunen, det kan vara andra som kommer hit och bygger på mark som vi marknadsför. Vi har haft workshop där alla som var representerade sagt att vi vill bli 10 000 invånare om tio år. I nästa steg ska vi titta på var vi vill ha bostäder och om vi äger eller kan köpa den marken, bland annat mitt emot Kvarnberg.

Muralmålningar har Vänsterpartiet satsat på men Anneli Mylly (V) förvånas över att trappan mellan forna Coop-parkeringen och Posthuset är avstängd, vilket den varit i drygt 1,5 år då det togs beslut om att rusta den.
Muralmålningar har Vänsterpartiet satsat på men Anneli Mylly (V) förvånas över att trappan mellan forna Coop-parkeringen och Posthuset är avstängd, vilket den varit i drygt 1,5 år då det togs beslut om att rusta den. Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Coophuset kan vara en kombination av både kontor och lägenheter. Degerforsbyggen har sagt att de kan fylla ett plan med kontor och jag har hört att pensionärer vill bo där, nära busshållplats och Apotek. Enligt PRO är det brist på stadsnära lägenheter med hiss i Degerfors.

V vill också bygga trygghetsboende i Västra Jannelund.

Skola och kollektivtrafik

Om vi går över till kollektivtrafiken, så säger ni i valmanifestet att kollektivtrafiken ska finnas kvar även om den inte är ”lönsam”.

Men inget har hänt sedan enkäten bland invånarna gjordes i Åtorp och eleverna kan bara åka på skoltid, inte kvällar och helger?

– Det finns mer att diskutera kring så det är inte klart, det var få som svarade. Vi har gjort en skatteväxling till regionen och vill få dem att förstå att de gjort fel som dragit in turer till och från Svartå och Åtorp. I Vänsterpartiets budget i regionen hade samhällsbyggnadsnämnden 45 miljoner extra, för att ta tillbaka turer de plockat bort, säger Mylly.

Hon berättar att hon även hört från boende på landsbygden i Karlskoga, att ungdomarna är beroende av skjuts av vuxna för social samvaro medan man förtätar i centrala delar.

Innan valet hade vi som löfte, att vi skulle bygga idrottshall det fanns ritning och allt. Men ingen kunde väl i sin vildaste fantasi ana att kommunen 2019 skulle gå minus 41,5 miljoner kronor.
Anneli Mylly (V)

Vänsterpartiet vill att Värmlandsbanan ska byggas ut.

De lovar att busskorten för alla gymnasieelever ska bli kvar likaväl som alla kommunens skolor. De vill också fördjupa samarbetet mellan skola och näringsliv och jobba för att skapa trygghet i skola och förskola samt för bra resultat och måluppfyllelse.

”Hela havet stormar”

Vänsterpartiet värnar om tätortsnära skog, säger ni i valprogrammet.

Vad har ni gjort då, någon skogsbruksplan har inte tagits fram utan bara en policy som inte är bindande?

– De första 2,5 åren var vi i opposition. När vi kom till makten var fokus att få en ekonomi i balans. Om vi hade styrt hade vi inte haft cirka 53 miljoner i underskott, som vi totalt hade åren 2019-2020.

– Att det blev så mycket har med att göra att man sparkade dåvarande kommunchefen, som också hade koll på ekonomin, och fick en helt ny ekonomichef och att den politiska ledningen var färsk. Den sparkade kostade kommunen 16 månadslöner, säger Mylly och fortsätter:

– Det fanns inte heller någon socialchef, sen kom Teresa (Zetterblad, reds. anm.) och vad gjorde hon det första hon gjorde, jo föreslog omorganisation och att plocka bort chefer här och där, vilket socialnämnden beslutade göra. Det blev hela havet stormar i hela kommunen.

– Det är viktigt att ha kontroll på ekonomin hela tiden och om vi inte hade hamnat där så hade vi inte behövt höja skatten. Den kan vi inte sänka förrän ekonomin är i balans. Men vi har vänt det nu och är på rätt väg.

BB och mensskydd

Andra frågor de tar upp i valprogrammet är bland annat gratis mensskydd på arbetsplatser och skolor, främja laxens återetablering i Letälven och motionsslinga i Kanadaskogen.

BB-frågan har ni tagit upp i en separat artikel, men hur ska ni lyckas?

– Det är enkelt, gå tillbaka till den första kartläggningen som Lena Adolfsson gjorde om en rad åtgärder och som var den vi först tog beslut om i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd, säger Mylly som då satt som ledamot där.

Pedersen sa 2018 att det är lättare att bedriva vänsterpolitik och genomföra välfärdsreformer i en kommun om vi slipper borgerlig regering, men ni tycks inte ha svårt att samarbeta med dem då ni ofta får medhåll av M och även av SD, som ni inte alls vill samarbeta med.

– Det beror väl på att vi har ganska kloka idéer. Men vi gick med sossarna när de andra bröt. Vår förhoppning var att vi skulle ha ett långvarigt samarbete och starkt rött styre i Degerfors kommun, det var inte vi som lämnade och vi beklagade det.

Hur kommer det se ut politiskt efter valet?

– Jag uttalar mig inte om det, nu ska vi se vad väljarna vill.

Artikeltaggar

Anneli MyllyDegerforsDegerfors kommun (org)Din journalistKommunfullmäktigePolitikPolitikerVal 2022Vänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.