Hoppa till huvudinnehållet

Lilja på väg mot serieseger – igen: ”Gäller att inte slappna av”

Publicerad:
Reporter Tomas Nilsson
Tomas Nilsson
tomas.nilsson@kt-kuriren.se
Henrik Lilja spelade huvudsakligen i Strömtorps IK. Det här är hans första säsong som en av tränarna för KB Karlskoga.
Henrik Lilja spelade huvudsakligen i Strömtorps IK. Det här är hans första säsong som en av tränarna för KB Karlskoga. Foto: Tomas Nilsson

Förra året ingick Henrik Lilja i RIK Karlskogas tränarstab när det blev serieseger i division 1.

I år är han en av tränarna för KB Karlskoga som skaffat sig ett utmärkt läge i toppen på division 4.

Han ser likheter mellan RIK, där han först var assisterande tränare och sedan tog över ansvaret tillsammans med Marcus Puranen, och KB.

– Att vi i RIK kunde hålla en hög standard hela året kan förklaras med en bra bredd och hård konkurrens. Så är det verkligen här i KB också. Det är allt annat än lätt att ta ut en startelva då det är många spelare som håller riktigt hög division 4-klass eller bättre än så. Vi får gå på form och magkänsla, och på hur bra tränade spelarna är. Angående bra tränade; träningsfliten bland killarna i laget är ännu bättre än jag hade hoppats på.

Att vara med om uppflyttningar i seriesystemet är något han upplevt flera gånger tidigare. Inte minst i början på 2000-talet när han var en viktig mittfältare då Strömtorps IK gick från division 4 till tvåan på två säsonger. Även som assisterande tränare har han varit med om uppflyttning i SIK: från division 4 till trean.

Mycket bra läge

När fem omgångar återstår av årets säsong ligger KB sex poäng före tvåan Forshaga. KB har dessutom en överlägsen målskillnad.

– Det känns väldigt positivt och hoppfullt. Det ska mycket till för att vi ska tappa det här om spelarna fortsätter prestera lika bra som de gjort match efter match hittills under säsongen. Men: det gäller att inte slappna av nu och tro att det är klart, för det är det absolut inte.

Barndomsvänner

Lilja och Johan Martini är den här säsongen assisterande tränare till Stefan Blom.

– Blom och jag är barndomsvänner. Vi har spelat tillsammans under många, många år i Strömtorp och upplevt mycket roligt. Vi har dessutom umgåtts privat.

Lilja är född -73 medan Blom är ett år äldre.

Martini är lite yngre än de båda andra KB-tränarna, eller mycket yngre om man frågar honom – född 1980 som han är.

– Även Martini har varit lagkompis med oss i Strömtorp under många år så vi känner varandra väldigt bra, alla tre. Jag tycker att vi kompletterar varandra.

”Sprider god stämning”

Blom säger så här om Lilja, som han gärna ville ha med sig som tränare när han tog över ansvaret i KB inför den här säsongen:

– En härligt positiv kille som alltid sprider god stämning omkring sig. Han har en gedigen fotbollsbakgrund och har som ledare utvecklats framför allt av sin tid som assisterande tränare i RIK. Det sammantaget gör att ”Henke” på ett bra sätt kan gå in och leda alla delar av träningen. Han är även ett bra bollplank vid matcher.

Om framtiden säger Lilja:

– Jag trivs absolut i den roll jag har här i KB och har inga planer andra planer till nästa säsong då jag gärna jobbar vidare här. I framtiden kan jag annars mycket väl tänka mig att bli huvudtränare för något lag. Även på jobbet har jag en ledarroll, jag är samordnare på mitt skift, och det är något jag gillar: att leda andra.

KB spelar sin nästa match under lördagseftermiddagen då det handlar om bortamöte med tabellåttan Västanvik som tidigare under säsongen besegrades med 4–0 på Nobelstadion.

Läs också

Artikeltaggar

Division 4 VärmlandFotbollHenrik LiljaKarlskogaKB KarlskogaNobelstadionStefan BlomVästanviks AIF

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.