Hoppa till huvudinnehållet

Region Örebro län utökar kapaciteten för sjukvården

Publicerad:
Foto: Claudio Bresciani/TT

Region Örebro län ska utöka antalet vårdplatser samt utbildningsplatser för blivande läkare, enligt ett pressmeddelande.

Länets invånare kommer också att erbjudas en fast läkarkontakt på vårdcentralerna senare i höst.

Besluten togs på ett sammanträde under onsdagen, där regionstyrelsen bland annat fördelade 14,7 miljoner kronor åt ändamålet att utöka antalet vårdplatser i regionen.

Hälso- och sjukvårdsnämnden får i uppdrag att fördela resurserna, som länet tilldelats av staten, till verksamheter inom såväl somatisk- som psykiatrisk slutenvård, inklusive intensivvård.

”Hälso- och sjukvården är hårt ansträngd och vi ser ett stort tryck på våra olika verksamheter”, säger regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S) i ett pressmeddelande.

Fler läkare på sikt

Regionen gör också en satsning på blivande läkare, där antalet utbildningsplatser för så kallad AT-tjänstgöring ska utökas.

”Kompetensförsörjningen är en stor utmaning för Region Örebro län, liksom för landets övriga regioner. Vi behöver fler läkare som kan möta länets patienter på våra vårdcentraler, på våra tre sjukhus och i våra övriga verksamheter”, säger Svahn i pressmeddelandet.

Från och med den 23 november kommer länets invånare även att erbjudas en fast läkarkontakt på vårdcentralerna.

Den fasta läkarkontakten kommer att erbjudas när patienten begär det eller om det är nödvändigt för att tillgodose patientens trygghet, kontinuitet och säkerhet.

”En så kallad fast läkarkontakt är en viktig del i utvecklingen av en god och nära vård och jag är glad över att vi nu kan erbjuda den möjligheten till länets invånare”, säger Svahn.

Artikeltaggar

Andreas SvahnÖrebro länRegion Örebro länRegionstyrelsenVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.