Hoppa till huvudinnehållet

Ta ton med Ingrid Langaard: ”Det blir en go och fin utmaning”

Publicerad:
Ingrid Langaard öppnar kyrkporten för nya och gamla körsångare. Foto: Anne-Lie Gustavsson

Ingrid Langaard brinner för körsång och det viktigaste av allt är att alla ska känna sig välkomna. Under hösten kommer hon att starta fyra nya körer som hon hoppas ska locka Karlskogaborna.

Hon kallar sig norsk värmlänning sångpedagogen Ingrid ”Ninni” Langaard. Som ny ”körpedagog” i Karlskoga församling ser hon fram emot att bygga körer och musikverksamhet för alla. Fyra nya körer ligger i startgroparna.

– Efter pandemin finns det ett uppdämt behov av körsång, det är efterlängtat. Det blir en go utmaning och det ska bli så roligt!

Härlig utmaning

Under hösten kommer hon att starta upp Karlskoga kyrkokör som är en blandad kör med både kvinnor och män.

– Alla är hjärtligt välkomna och det är anmälan på plats. Vi kommer att öva på eftermiddagarna.

Ingrid hoppas på stort intresse för de nya körerna.
Ingrid hoppas på stort intresse för de nya körerna. Foto: Anne-Lie Gustavsson

Under arbetsnamnet ”Spetskören” vill hon skapa en kör för sångare som har god notkunskap och där blir det provsjungning.

– Den här kören blir mer avancerad och här behövs körvana.

En projektkör planerar hon att starta i slutet av oktober och den ska pågå till mitten av december. Den vänder sig till de som önskar sjunga under en kortare period och är tänkt att bli en blandad kör.

– Projektkör har funnits i Karlskoga kyrka tidigare och den brukar passa folk i arbetslivet. Vi kommer bland annat att ha en julkonsert och där kommer projektkören att ingå.

Det viktigaste är att alla känner sig välkomna.
Ingrid Langaard

Sist men inte minst ska det bli ännu en barnkör, de kommer att träffas i Rävåsskolan och ibland i Karlskoga kyrka. Sedan tidigare finns det en barnkör som leds av Kristina Folker och de träffas i Österledskyrkan.

– Kören kommer att öva direkt efter skolan och passar för barn från förskoleklass upp till årskurs tre. Jag gjorde ett körprojekt i kulturskolans regi på Rävåsskolan i våras. Det blev ett gott samarbete med positiv personal och över 100 glada barn. En relation jag gärna fortsätter, säger hon och tillägger:

– Jag tycker det är synd att man tagit bort skolkörerna som bygger svensk körtradition.

Det har varit uppehåll för körerna i kyrkan på grund av pandemin vilket kan innebära att alla är lite otränade.

– Det är precis som i fotboll, man måste öva. Det är första prioritet till att börja med. När man ingår i en kör är man med i ett lag, alla behövs och har sin roll.

Ingrid berättar att hon har roliga idéer på gång inför våren 2023.

– Mer säger jag inte nu, säger hon och ler hemlighetsfullt.

Vad är det med körsång som är så fantastiskt?

– Mänskliga möten i samklang, i samma andning skapa en musikalisk matta. Visst är det en fredstanke?! Sången berör alla på olika sätt, i glädje och sorg. Musiken behöver inte gå via huvudet, den går rakt till hjärtat. Musiken är ju magisk!

Artikeltaggar

Ingrid LangaardKarlskogaKarlskoga församlingKarlskoga kyrkaNöje/KulturRävåsskolan

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.