Hoppa till huvudinnehållet

God skörd för lantbrukare i Örebro län

Publicerad:
Foto: Landshypotek Bank

Lantbrukarna i Örebro län har fått en god skörd, där framför allt vårsådda grödor har varit bättre än normalt. Men det höga kostnadsläget för insatsvaror oroar, enligt en sammanställning från Landshypotek bank.

En relativt sen och kall vår försämrade en del av höstsådden i Örebroregionen, men grödor som såddes i våras har varit bättre än normalt.

”Vi har fått 220 millimeter regn mellan april och juli och det har fallit ganska jämnt fördelat, vilket har gjort att vi fått en bra skörd av både vete och vall. Det korn som såddes i våras har gett en fin skörd”, säger Lars-Johan Merin, lantbrukare i Fellingsbro, i ett pressmeddelande.

Merin, som även är ordförande i regionstyrelsen för Landshypotek ekonomisk förening, påpekar dock kostnadsökningar på insatsvaror.

”Många funderar över hur de ska klara av prisökningarna på insatsvaror, som konstgödsel och bränsle. Ett sätt är att göra inköpen i förväg till ett visst pris, vilket är ett sätt att minska risken. Det är avgörande för oss som lantbruksföretagare att det vi får betalt för skörden täcker kostnaderna för vad vi köpt in.”

Gällande skörden i landet i stort säger Landshypotek Banks vd, Per Lindblad:

”På det stora hela ser det lovande ut för många lantbrukare runt om i landet, men vi ser också regionala skillnader där det nyckfulla vädret har gjort det svårare en del. Framåt är makrobilden svårbedömd med risk för brist på gödsel, reservdelar och kraftiga prissvängningar."

Artikeltaggar

Landshypotek BankLantbrukÖrebro län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.