Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: L står upp för rätt till bostad

Publicerad:
<strong id="strong-4c695a79ffaa254263b4c41f27de9478">Elaine Lindblom, Liberalerna i Karlskoga, menar att hennes parti står upp för allas rätt till en bostad.</strong>
Elaine Lindblom, Liberalerna i Karlskoga, menar att hennes parti står upp för allas rätt till en bostad. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Sveriges Stadsmissioners valkompass 2022 tar upp de stora utmaningar Sverige står inför med ökad fattigdom, ibland med hemlöshet som följd. Det ekonomiska och sociala utanförskapet riskerar att minska tilliten i samhället och öka konflikterna. På sikt kan det hota demokratin. Stadsmissionen är en organisation som arbetar tillsammans med andra hjälporganisationer inom det civila samhället för och med dem som inte har råd med hyra, mat och kläder till barnen.

Stadsmissionen har kartlagt hur riksdagspartierna tar sin an dessa utmaningar genom att alla partier har svarat på tolv frågor om hemlöshet och fattigdom. Liberalerna utmärker sig i denna valkompass genom att som enda parti svara ja på utmaningarna och alltigenom ge konstruktiva och värderingsstarka svar.

Sverige behöver en samlad och nationell politik för att hjälpa människor i hemlöshet. Inga nationella mätningar är gjorda senare än 2017 och kommuner genomför egna mätningar med olika metoder. Trenden är dock att det finns en ökad hemlöshet på många orter i landet.

Liberalerna vill se ett nationellt bostad-först program där hemlösa först får hjälp med en bostad kombinerat med andra insatser för personen. Att ta sig ur sociala problem är extremt svårt utan en bostad.

Idag är det betydligt fler människor som befinner sig i en hemlöshetssituation utan att ha en bakomliggande social problematik. Den strukturella hemlösheten på grund av en utsatt ekonomisk situation drabbar allt flera. Liberalerna föreslår en ny boendeform, så kallade behovsbostäder som ska gå till resurssvaga hushåll med risk för hemlöshet. De kommunala bostadsbolagen ska ha som regel att aldrig vräka en barnfamilj som riskerar att hamna i hemlöshet.

För framtiden vill Liberalerna att planering görs för en viss andel socialt hållbara bostäder i befintligt och nytillkommande bostadsbestånd, både inom de kommunala bostadsbolagen och bland de privata aktörerna.

Fattigdom måste bekämpas. Vi ska ha ett socialförsäkringssystem där ingen lever under existensminimum, med pensionsnivåer det går att leva på och ett ekonomiskt bistånd anpassat till levnadskostnaderna i dagens samhälle. Liberalerna står upp för varje människas unika värde, frihet och rätten till en bostad.

Elaine Lindblom, Liberalerna i Karlskoga

Artikeltaggar

ÅsikterBostadsmarknadInsändareKT-insändare