Hoppa till huvudinnehållet

Örebro län på nionde plats i KRAV:s hållbarhetsrankning

Publicerad:
Värmlands län toppar listan medan Örebro län hamnar på nionde plats i KRAVs hållbarhetsranking. Foto: Sara Angfors/KRAV

I KRAVs årliga hållbarhetsrankning för djurhållning och jordbruk hamnar Örebro län på nionde plats av 21.

Totalt uppfyller 25 procent av djuren och 17 procent av jordbruksmarken i länet KRAVs regler för god djurvälfärd och ett hållbart jordbruk.

”De KRAV-certifierade gårdarna i Örebro län bidrar till att minska Sveriges klimatpåverkan och att stärka den biologiska mångfalden. På en KRAV-godkänd gård ställs mycket höga krav på djurvälfärd och att man brukar jordbruksmarken på ett långsiktigt hållbart sätt”, säger KRAVs vd Emma Rung i ett pressmeddelande.

Statistiken, som kommer från KRAV och Jordbruksverket, gäller år 2021. Djuren som avses är kor och får, och jordbruksmarken som avses är åker- och betesmark.

”Genom att välja KRAV-märkta produkter kan du som konsument stärka den biologiska mångfalden, sänka Sveriges klimatutsläpp och minska spridningen av bekämpningsmedel”, säger Emma Rung i pressmeddelandet.

I landet som helhet är 17 procent av djuren KRAV-certifierade och 17 procent av jordbruksmarken brukas med metoder som lever upp till KRAVs regler.

Toppar rankingen gör Värmlands län, som placerar sig högst vad gäller KRAV-certifiering för både djur och jordbruksmark, med en andel på 32 procent för djuren och 28 procent för jordbruksmarken.

Artikeltaggar

KRAVLantbrukÖrebro län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.