På torsdagen bjöd Karlskoga kommun in kommunens äldre generation till seminariet ”I matens tecken” i Folket Hus.
Inbjuden var också Carl Jan Granqvist, som höll föredrag om måltiden som utgångspunkt för glädje.
Seminariet handlade om Karlskoga kommuns arbete med måltider för äldre, där besökarna fick lyssna på föredrag och fick information om kost.
Socialnämndens ordförande Ola Karlsson (M), berättar att seminariets syfte är att lyfta mat för äldre efter återkommande önskemål från det kommunala pensionärsrådet.
– Sedan är maten en väldigt viktig del i det kommunala uppdraget i äldreomsorgen. Hur vi skapar en bra måltid så att det också ger en guldkant i vardagen, och hur vi ser till att man har livskvalitet som äldre i Karlskoga.
Många åhörare
Cirka 70 besökare hade tagit sig till Folkets hus för att lyssna på föredragen och informationen.
När seminariet väl började hälsade Ola Karlsson besökarna välkomna från scenen.
Det första föredraget hölls sedan av Maria Malmsten, områdeschef för vård- och omsorgsboende, och kostchef Maria Sjödahl Nilsson.
Därefter var det dags för en fikapaus, innan det slutligen var dags för Carl Jan Granqvist att äntra scenen, under rubriken ”Glädje i matsituationen för äldre”.
– Jag tänkte prata om måltiden som utgångspunkt för lust. Och i synnerhet i förhållande till äldre. Eftersom jag ju själv är 76 år, och dessutom är diabetiker, så är det väldigt viktigt att man tycker att det är roligt att äta. Det måste vara lustbetonat, berättar han innan föredraget.
– Man måste tycka det är kul att leva, för det är det väsentliga.
Carl Jan säger också att måltider ska ätas för att man har lust och inte för att man måste, även om det också är viktigt att ha en rytm.
– Det ska inte vara några pekpinnar utan man ska äta det man tycker är gott. Vad jag vill förmedla är att det är kul att leva. Och man måste ha projekt, små eller stora. Trots att man har kommit till åren så kan man ha projekt, säger Carl Jan med ett leende.