Under lördagen är det dags för lag-SM i distansritt och för första gången någonsin ställer Karlskoga hästsportklubb upp med fyra ekipage.
Och målsättningen är självklar:
– Det är guld som gäller, säger Alexandra Norberg.
Här berättar Karlskogatjejen Alexandra Norberg hur hon kom in på just distansridning.
– Största anledningen till att det är intressant är för att det kräver så mycket samspel mellan häst och ryttare. Det är en extremform av ridning. Vi rider under en väldigt lång tid och det kräver mycket av både ryttare och häst. Allt måste planeras in i minsta detalj.
Hon fortsätter:
– Det är också lite skillnad mot hoppning och dressyr som har flera tävlingar att välja på. För oss finns det inte så många. Vi måste klaffa allt just inför nästa tävling. Det är också mycket teamwork. Till den här tävlingen har jag med mig tre medhjälpare.
Alexandra har gjort två starter med sin häst El Cobrah den här säsongen.
– Både starterna har varit med slutmål att rida SM. Tävlingen i helgen innehåller många backar så det har vi tränat mycket på för att vara förberedda.
Lördagens tävling är en distans över 80 kilometer. Alexandra och El Cobrah tränar fyra dagar i veckan.
– Vissa pass kör vi i tre timmar och vissa lite mindre. Det beror på vilken fas vi ligger i. Det viktigaste är att hästen får sin vila. Det är ett litet pussel för att få det så bra som möjligt.
För att få delta i lag-SM måste du kvala in. Hästen och ryttaren måste ha gjort två godkända tävlingar över 80 kilometer. Det är för att hästen ska vara väl förberedd inför uppgiften.
"Är en utmaning"
När tävlingen inleds handlar det om masstart.
– Bara det är en utmaning. Vi är nästan 30 ekipage som ska iväg. Då gäller det att hålla sig lugn. Sedan har vi i laget lagt upp en plan hur vi ska göra. Vi hjälper varandra och rider tillsammans. Sedan beror det lite på hur hästarna känns. VI kanske delar upp oss två och två.
Först i mål vinner. Det laget med de tre bästa resultaten kan titulera sig svenska mästare.
– Vi rider tre olika slingor. Hästarna besiktas av en veterinär före start, efter 34 kilometer och efter 60 kilometer. Även vid målgång. Man får inte fortsätta vid någon skada eller om hästen har för hög puls.
Hur jobbig är en sådan här tävling?
– Det här året har vi tränat väldigt bra så det kommer inte att vara jobbigt på det sättet. Visst har man alltid träningsvärk dagen efter men jag rider ungefär nio till tio timmar i veckan så man är van.
Karlskoga hästsportklubb går för guldet.
– Inställningen är, så klart, att vinna. Vi känner att vi har ett bra lag. Vi har rutinerade ryttare och hästar som gjort det här förut. Sedan finns det väldigt tufft motstånd också. Det finns några lag som vi har ögonen på.
Det är första gången någonsin som klubben ställer upp med ett lag i SM.
– Tidigare har vi tävlat för olika klubbar så det känns extra roligt. Vi vill gärna inspirera andra ryttare till att testa på distansridning. Det vore jättekul om vi kunde få fler träningskompisar.
I laget ingår även Bea Alfredsson – What a feeling, Timmy Compier – Enzo Exlusive och Victoria Boberg – Saffiya.
Lag-SM avgörs i Rökulla som ligger strax utanför Vimmerby.