Hoppa till huvudinnehållet

Unik ekologisk äppelodling i Linnebäck – producerar tio ton varje år

Publicerad:
Åsa och Sören Bryngelsson älskar äpplen.
Åsa och Sören Bryngelsson älskar äpplen. Foto: Anders Hestad

Åsa och Sören Bryngelsson i Linnebäck tyckte att de hade för få egna äpplen till hushållet.

Paret köpte därför några träd till, och några till...

Nu har de 2 100 äppelträd och levererar kravgodkänd frukt till lokala butiker.

Att ge sig på att odla kravgodkända äpplen i zon fyra, som det är i Linnebäck, är kanske inte den säkraste affären.

Men Sören och Åsa Bryngelsson, som också har omkring 35 mjölkkor, åkermark och skog att ta hand om, har ändå valt att gå den vägen.

Men det var lite av en slump.

– Vi hade ett antal äppelträd på tomten, men vi tyckte att skörden blev för liten för det egna behovet. Därför köpte vi in ett antal nya, till slut cirka 100 stycken, då skulle det räcka till att göra must också, säger Åsa, som har gått trädgårdslinjen.

Men det stannade inte där.

Satsningen växte efter hand och nu, sju år senare, står det 2 100 äppelträd i långa, raka rader, på det som heter Västerängens äppelodling.

– När antalet kom över en viss gräns, ja då såg vi en möjlighet att sälja lokalproducerade ekologiska äpplen till butik. Men då var vi tvungna att plantera ännu fler, butikerna ställer ju krav på såväl antal som jämn leverans.

Åsa, Sören och sonen Gabriel trivs med att vara äppelodlare.
Åsa, Sören och sonen Gabriel trivs med att vara äppelodlare. Foto: Anders Hestad

Äppelsäsongen är därför lång, från mitten av augusti, till frukten som mognar i efterhand efter jul. För att klara det är sorterna många.

– Vi har drygt 70 olika äppelsorter. Några sorter har vi bara på enstaka träd, andra på betydligt flera, säger Sören.

Det som är unikt med äppelodlingen i Linnebäck är att det handlar om växtzon 4 och att Åsa och Sören dessutom valt att kravodla, det vill säga utan kemiska bekämpningsmedel..

För att äppelskörden ska bli så bra som möjligt har Sören sju bikupor.
För att äppelskörden ska bli så bra som möjligt har Sören sju bikupor. Foto: Anders Hestad

– Visst innebär det mer jobb och en betydligt större risk. Men för oss är det en självklarhet att odla på det här sättet, säger Åsa och får medhåll av maken.

Och fortsätter:

– Dessutom bevisar vi ju faktiskt att det går att ha äppelodlingar här och inte bara i södra Sverige, där de flesta annars finns.

Att driva en äppelodling innebär en hel del arbete. Till exempel plockas alla äpplen som ska säljas till butik för hand.

Och det är en hel del.

– Totalt ger träden omkring tio ton per år. Det blir några äpplen, säger Sören och skrattar.

Men det är inte det enda som ska göras på äppelodlingen.

Sören Bryngelsson visar radfräsen, som ser till att ogräset mellan äppelträden inte får fäste.
Sören Bryngelsson visar radfräsen, som ser till att ogräset mellan äppelträden inte får fäste. Foto: Anders Hestad

– Beskärningen är ett ganska omfattande arbete, liksom att se till att inte ogräset tar över mellan träden och så ska varje träd bindas upp. Sedan måste vi klistra på en etikett på varje äpple och de ska packas i lådor innan de levereras till butik. Som tur är har vi ett bra bevattningssystem.

– Att odla äpplen är ett hantverk...

För tillfället är det två butiker i Karlskoga och en i Örebro som har Åsas och Sörens frukt.

– Vi säljer en hel del, men Åsa tycker att kunderna är ganska svåra att övertyga.

– Många säger att de vill handla både kravodlat och lokalt. Men då måste man också vara beredd att betala några kronor extra. Och kanske ibland också acceptera att frukten inte är lika felfri jämfört med den som inte är kravodlad.

I butik måste äpplena vara perfekta, så tuff är konkurrensen.
Åsa Bryngelsson

Odlar man ekologiskt får man också räkna med att ett visst antal äpplen blir angripna av skadedjur.

– Det är vår vardag. Tyvärr ser det lite allvarligare ut i år än tidigare, menar Sören.

Orsaken är ängsskinnbaggen.

– Den kör ner sin ”snabel” i äpplet för att äta och samtidigt blir det ett mörkt märke på skalet. Självklart går äpplet att äta, men det går inte att sälja, säger Åsa.

Och fortsätter:

– I butik måste äpplena vara perfekta, så tuff är konkurrensen.

Vackert när 2 100 träd blommar...
Vackert när 2 100 träd blommar...

Men Åsa och Sören har en reservplan.

– Vi gör must på äpplena som inte går att sälja till butik. Och musten säljer vi på marknader och på Reko-ringen. Ifjol gjorde vi dryck på cirka hälften av skörden, i år blir det nog ännu mer på grund av ängsskinnbaggens härjningar.

Men det finns många andra djur som gillar godsakerna på Västerängens äppelodling. Därför omges hela odlingen av svårforcerade staket.

– Hungriga rådjur, älgar och harar är ett ständigt hot. De måste hållas utanför, annars kan det sluta i katastrof. Det räcker med att sorken härjar bland träden. Det är tur att vi har katten Daniel, han är en riktig jägare, skrattar Åsa.

Till sist, vad är då bäst med att att driva en äppelodling?

– Även om det är en hel del jobb är det faktiskt jätteroligt! Sedan är det ju helt otroligt vackert när 2 100 äppelträd blommar...

Åsas och Sörens favoritäpplen

Rubinola

Holsteiner cox

Vit astrakan

Katja

Birgit Bonnier

Karin Schneider

Antonkovja Safranoje

Artikeltaggar

Fritid och livsstilLinnebäckNäringslivOdling

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.