Då var den här, den kärkomna valdagen. När traktens medborgare under söndagen gick man ur huse för att nyttja sin folkliga rösträtt så var det vissa som tyckte köerna till vallokalerna var för långa, medan andra uttryckte sin misstro för politikerna.
När Karlskoga- och Degerforsborna den 11 september gick ut för att göra sin röst hörd så var det kanske inte vårdköerna, en annars högaktuell fråga, som var mest kännbart, utan köerna in till vallokalerna. Mattias Andersson, en av de många röstberättigade i den 20 meter långa kön till Möckelngymnasiets röstbås, uttryckte sitt förtret.
– Det här är bedrövligt alltså, under all kritik. Man är uppenbarligen inte förberedda på att ta emot alla som vill rösta och när köerna är så här långa är det säkert många som tröttnar och går i stället, vilket är väldigt dåligt för demokratin, säger Andersson.
Själv(M)edveten
Utanför skolbyggnaden står Martin Hårsmar (M), folkhälsonämndens ordförande i Karlskoga, som tror att partiet kommer att få fortsatt åtnjuta makten.
– Vi vinner. I alla fall lokalt, jag har svårt att tro att vi inte skulle göra det. Jag tror folk ser att vi gör något och inte bara snackar, utlägger Hårsmar.
Intill Bregårdsskolan står den minst lika kavata Tony Ring (M) som även han tror på en borgerlig övervikt i valresultatet.
– Jag har goda förhoppningar lokalt, i regionen är det lite mer osäkert och på riksnivå vansinnigt osäkert, skrattar Ring.
Vad är det ni vinner valet på i så fall?
– Vi har levererat och fått mycket gjort. Det blir liksom ett kvitto på att vi gör de saker vi säger att vi ska och inte bara lovar en massa, replikerar Ring.
Finns det något ni tappar röster på tror du?
– Det är alltid tufft att styra. Man får ta vissa beslut som inte är populära bland alla men så är det. Känslan överlag är ändå god.
Nya regler flaskhals
Kön till valurnorna är även här meterlång, vilket enligt röstmottagare Helena Frisk beror på nya regler.
– Det finns en ny regel som ska bevara valhemligheten, som säger att det bara är en i taget som får gå fram och plocka med sig valsedlar. Det gör så att köerna blir långa. Under förtidsröstningen har vi ibland haft över en timmes kö här och det är inte okej, då var det en del som tröttnade och gick, berättar Frisk.
– Det är tur att det inte regnar och är kallt. Då hade nog inte lika många orkat stå och vänta, inskjuter Ring skämtsamt.
Inför valet 2022 är det nästan 440 000 som får avge sin röst för första gången. Utanför Strömtorpsskolan i Degerfors möter vi en av dessa, Emil Högberg, som trots att han röstat uppger sig att inte ha något vidare förtroende för politiken.
Var det ett lätt val?
– Ja. Det finns inte så många partier som kommer med vettiga förslag, så det jag röstade på var väl det enda som jag tycker har gjort det.
Hur kändes det att rösta för första gången?
– Inte så speciellt. Förmodligen leder det inte till ett skit ändå.
Du har med andra ord inte så stor tilltro till politikerna?
– Nej de bara lovar saker hela tiden men jag tycker inte att det händer något, svarar Högberg.
Utanför lokalen i Strömtorp står Patrik Renberg (S) som precis lämnat in kuverten. Frågan om hur han tror det kommer att gå för partiet lokalt får Renberg att påtala svårigheten med att bilda majoritet.
– Jag tror att V kommer att backa på grund av Coop-huset. Sedan tror jag även att SD kommer att få ett par till mandat. Grejen blir vem som ska styra med vem. Vi hade ju kunnat samarbeta med V och haft en klar majoritet, men de kör sitt race och det funkar inte, säger Renberg.
På Stora Vallaskolan råder, vid tidpunkten för tidningens nedslag, ett väldigt lugnt tempo. Anna Bergqvist Livengård, en av röstmottagarna, klargör att det är fler än vanligt som förtidsröstat.
– I år har vi fått in ungefär 2 700 förtidsröster här, jag tror det var 2 200 förra valet.
När kan vi vänta oss ett preliminärt valresultat lokalt?
– Det vet vi inte. Det kommer förmodligen ta längre tid i år än vad det gjort förut. I natt någon gång, svarar hon.
På samma fråga svarar röstmottagarna vid Strömtorpsskolan lite mer optimistisk, då de spår att kunna meddela ett förstahandsresultat redan runt 23-tiden.
Nog är det under natten till måndagen som det avgörs, vilka som får behålla makten och inte. För vissa partier markerar valdagen ett sista dygn som makthavare, för andra några sista timmar i opposition.
Ett preliminärt valresultat över vilka som tillåts styra Sverige, Karlskoga och Degerfors under de kommande fyra åren kan du få reda på genom KT-Kurirens valvaka som pågår hela kvällen. Exakta siffror kommer att uppdateras löpande i en separat artikel.
KT-Kuriren rapporterar live under valdagenRöstresultat 2022 – kommun för kommun