Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Är Karlskoga redo för vegonorm?

Publicerad:
Insändaraskribenter från <strong id="strong-662409aa5723992f05821deba09b2346">Svensk mat- och miljöinformation undrar om Karlskoga är redo för en vegononorm.</strong>
Insändaraskribenter från Svensk mat- och miljöinformation undrar om Karlskoga är redo för en vegononorm. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Rapport efter rapport varnar sedan länge för högre temperaturer och ökat extremväder som följd av klimatförändringarna. Mindre uppmärksammade, men ännu mer allvarliga, är forskarnas varningar om den oerhört snabba förlusten av biologisk mångfald.

Trots dessa varningar lyser frågan om minskad djurhållning och animaliekonsumtion med sin frånvaro i den svenska debatten, såväl på nationell nivå som i Karlskoga. Vi måste som medborgare ställa krav på våra politiker att inte bara börja prata om frågan, utan också på att agera kraftfullt för att minska djurhållningen och köttkonsumtionen. Det är en ödesfråga för planeten!

Djurhållningen är den näst största utsläpparen av växthusgaser efter användningen av fossil energi. Den är dessutom den största drivande faktorn bakom skövling av regnskog och andra naturliga ekosystem, och minskar därmed signifikant planetens förmåga att binda kol. Djurhållningen är enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO en av de viktigaste faktorerna bakom världens allvarligaste miljöproblem på alla nivåer. Framför allt är djurhållningen det allra största hotet mot världens biologiska mångfald, en mycket större faktor än alla andra mänskliga aktiviteter sammanlagt.

Sverige har de senaste åren tyvärr halkat efter resten av världen när det gäller klimat- och miljöambitioner. Frågan om minskad köttkonsumtion har nästan helt försvunnit ur den nationella debatten och även tystnat i kommunerna, där det hände mest på området. I många andra länder är dock frågan mycket mer aktuell i debatten och vi ser att mycket kan göras på kommunal nivå. En enkel första åtgärd är att låta den kommunala måltidsverksamheten gå före och visa vägen genom att införa vegonorm.

Ett antal städer över hela världen har gått ännu längre och skrivit under initiativet Plant Based Treaty, där staden förbinder sig att inte tillåta ökad skövling och markanvändning för djuruppfödning, utan istället uppmuntra lantbrukare och medborgarna att gå mot växtbaserad produktion respektive konsumtion, som är betydligt mer resurseffektiv. Hör av dig till de politiker som kandiderar till kommunfullmäktige i din kommun och deras partier. Är de villiga att skriva under Plant Based Treaty eller driva en politik som motsvarar denna deklarations krav? Är de redo för vegonorm?

Anne Casparsson, Jonas Norberg och Per-Anders Jande, Svensk mat- och miljöinformation

Artikeltaggar

ÅsikterInsändareKarlskoga kommunKT-insändareVegetarianism