Hoppa till huvudinnehållet

Så gick det i regionvalet i Örebro län

Publicerad:

Den preliminära röstfördelningen för regionfullmäktige är räknad. Med 198 av 211 valdistrikt i länet räknade går det att konstatera att Socialdemokraterna är fortsatt störst i Örebro län med 24 mandat.

Med 198 av 211 valdistrikten räknade fortsätter Socialdemokraterna med 32,1 procent, att vara det största partiet i regionfullmäktige och Moderaterna som andra största parti med 18,5 procent.

Sverigedemokraterna blir fortsatt det tredje största partiet med 14,6 procent, och ökar i årets val med nästan två procentenheter jämfört med 2018.

Vänsterpartiet blir fjärde största partiet med 7,8 procent, som förra året landade på samma placering men med 8,3 procent, vilket innebär att de hittills har fått mindre andel röster jämfört med tidigare år.

Kristdemokraterna blir femte största partiet med 6,6 procent, men i år med Centerpartiet strax bakom med endast 0,2 procentenheter färre röster, med 6,4 procent.

Även Liberalerna får behålla sin placering i regionfullmäktige med 4,8 procent, vilket är en minskning med nästan en procentenhet jämfört med 2018.

Örebropartiet

Nytt för det här valåret är Örebropartiet som ersätter Miljöpartiets placering som åttonde största partiet i regionfullmäktige.

Örebropartiet visar sig även ha en del väljare i Karlskoga och Degerfors där partiet har gått om Centerpartiet, och därför det sjätte största partiet i valkrets väst, som består av Karlskoga och Degerfors, i regionfullmäktige.

Det här innebär att Miljöpartiet knuffas ned på en tionde plats med 2,9 procent. Och enligt den preliminära mandatfördelningen får Miljöpartiet alltså inga mandat den här mandatperioden, jämfört med Örebropartiet som nu har tre mandat.

Den preliminära röstfördelningen visar även att det nystartade partiet Rädda akutsjukhusen blir sjunde största partiet i valkrets väst med 4,1 procent, vilket är 0,3 procentenheter färre än Örebropartiet i Karlskoga. Sett till hela länet, med 198 av 211 valdistrikt räknade, får Rädda akutsjukhusen bara 0,8 procent av rösterna och lär därmed ha svårt att få något mandat alls i regionfullmäktige.

Landsbygdspartiet oberoende får i år 0,4 procent och övriga anmälda partier har sammanlagt 0,6 procent i den preliminära röstfördelningen.

Artikeltaggar

PolitikRegion Örebro länVal 2022

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.