Hoppa till huvudinnehållet

Ytterligare fyra döms efter påskupploppen

Publicerad:
Polisbussar som satts i brand vid påskupploppen i Sveaparken i Örebro under långfredagen. Nu döms ytterligare fyra män av hovrätten för inblandning i angreppet mot polisen. Arkivbild.
Polisbussar som satts i brand vid påskupploppen i Sveaparken i Örebro under långfredagen. Nu döms ytterligare fyra män av hovrätten för inblandning i angreppet mot polisen. Arkivbild. Foto: Kicki Nilsson/TT

Det rörde sig om omfattande farligt våld som inneburit en allvarlig fara för polispersonalens liv.

Det konstaterar Göta hovrätt, som nu dömer ytterligare fyra män för grovt sabotage mot blåljusverksamhet efter påskupploppen i Örebro.

"Det omfattande våldet mot polispersonalen, vilket ledde till att polisen fick fly, att polisverksamheten som bedrevs avsåg att skydda grundlagsskyddade rättigheter och att gärningen sammantaget utgjort ett synnerligen allvarligt angrepp på demokratin är omständigheter som hovrätten har vägt in då brottet bedömts som grovt", skriver Göta hovrätt i ett pressmeddelande.

Straffskalan för brottet är fängelse mellan två år och på livstid. Fem års fängelse bör dock vara utgångspunkten bedömer hovrätten, som då tar hänsyn till flera olika faktorer.

Krävde förstärkning

Bland annat att angreppet höll på länge, att våldet var både "omfattande och farligt", att det orsakade stora skador på både poliser och deras utrustning och att det inneburit en allvarlig fara för polispersonalens liv. Hovrätten nämner också det faktum att polisförstärkning från flera delar av landet krävdes för att hantera upploppen i Sveaparken i Örebro under långfredagen.

Tre av männen bedöms ha medverkat i upploppet på ett sådant sätt att fem års fängelse blir aktuellt. En av dem döms också för våld mot tjänsteman, vilket leder till att han får ytterligare ett halvt års fängelse.

Andra hovrättsdomen

Den fjärde mannen har "medverkat i endast en mindre mån" skriver rätten, som dömer honom till ett års fängelse, alltså under straffminimum.

Detta var den andra hovrättsdomen angående händelserna i Sveaparken. Förra veckan dömdes tre män till fängelse i fem år och en man till fyra år och sex månaders fängelse för bland annat grovt blåljussabotage.

Erika Nekham/TT

Bakgrund: Påskupploppen

Bakgrund: Påskupploppen

Under påskhelgen uppstod oroligheter på flera orter till följd av Rasmus Paludans planerade koranbränningar. Paludan, partiledare för det högerextrema Stram kurs, besökte – eller planerade att besöka – Örebro, Linköping, Norrköping, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby, något som följdes av våldsamma upplopp med skadegörelse och våld främst riktat mot polisen.

På långfredagen hade Rasmus Paludan beviljats tillstånd att ordna en sammankomst i Örebro, men den kunde aldrig inledas och han själv befann sig aldrig i Sveaparken.

Artikeltaggar

Brott & blåljusFängelseGöta hovrättGrovt blåljussabotageÖrebroRasmus PaludanSveaparkenVåldsamt upplopp

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.