Hoppa till huvudinnehållet

Liberalerna är fortfarande i chock: ”Vi deppade ihop lite här på valvakan”

Publicerad:
Liberalerna tappade drygt 40 procent av sina röster gentemot 2018.
Liberalerna tappade drygt 40 procent av sina röster gentemot 2018. Foto: Kajsa Juslin

För Liberalerna i Karlskoga blev det en tung söndagskväll när valresultatet ramlade in.

– Det är lite deppigt för oss. Att Alliansen vann är ju bra men för oss som parti så var det givetvis ett bakslag.

Från 4,4 ner till 2,6 procent. Det blev resultatet för Liberalerna i årets val till kommunfullmäktige och två dagar efteråt är chocken fortfarande närvarande hos partiföreträdare Anneli Lyckeborn.

– Chocken ligger fortfarande över oss. Vi hade hoppats på att få medvind och kunna ökat med ett mandat och nu backade vi ett istället, så givetvis är det tungt.

Trenden är tydlig även inom de andra mindre allianspartierna som, medan Moderaterna kraftigt går framåt, allihop backar gentemot 2018.

Anneli Lyckeborn, Liberalerna
Anneli Lyckeborn, Liberalerna Foto: Kajsa Juslin

– Vi deppade ihop lite här på valvakan när resultaten kom men vi får se hur vi ska gå vidare. Många röstar på Alliansen och det innebär för de flesta Moderaterna. De har gjort en jättesatsning under valrörelsen men de har också helt andra resurser än vad vi har. Vi har försvunnit i samarbetet och vi är ett väldigt litet parti som kommer i skymundan.

Känner du att ni fått synas på det sätt ni önskar i samarbetet?

– Jag och Lars (Hultkrantz) satte oss ner och pratade dagen efter och vi känner att vi inte har fått chans att föra vår talan. Det kommer bli ännu svårare nu när vi enbart har ett mandat och det är faran när man sitter i ett samarbete med ett parti som är så mycket större. Man känner ju att man tappar sugen lite men vi tre småpartier måste ta mer plats. När man får höra att man inte har ”rätt” åsikt så tröttnar man till slut.

Kommer den minskade makten försvåra era kraft i Alliansen ytterligare?

– Det är en jättebra fråga men det är lite för tidigt att säga så jag kan inte riktigt svara på det än så länge. Om vi inte får någon ordförandepost eller högre positioner blir det väldigt svårt. Vi har inte haft något möte som allians efter valet utan vi skall ses på torsdag, när valresultatet är klart.

Störst tapp

Det parti som stod för det största tappet i procentenheter var Centerpartiet. Från 5,5 ner till 3,1.

– Man kan väl först och främst säga att resultatet ofta följer med riks, och där backade vi, men jag ska inte bara skylla på det. Vi har inte varit en tillräckligt stark röst och man kan utgå från att en del har gått över till att rösta på Moderaterna. Vi kanske skulle behövt vara tydligare i vårt budskap och synas och höras mer, säger partiföreträdare Inga-Lill Andersson, och fortsätter:

– I Karlskoga har fler röstat på Centern på riks än på oss lokalt och det har nog med en ”Allianseffekt” att göra, att man röstat på M här istället eftersom vi styr tillsammans.

Inga-Lill Andersson, Centerpartiet
Inga-Lill Andersson, Centerpartiet Foto: Kajsa Juslin

Mandatmässigt innebär tappet att tre mandat i fullmäktige förvandlas till två.

– Vi har ändå två mandat och det är jag nöjd med, men gällande antalet röster hade jag gärna sett att vi hade haft en högre siffra. Det viktigaste är dock att vi kan fortsätta vårt samarbete inom Alliansen och på den punkten känns det riktigt bra.

Kommer ni att ändra taktik internt nu för att inte tappa ytterligare framöver?

– Nej det tror jag inte. Vi träffades lite igår, några av oss inom Alliansen, och pratade om vad vi tyckte och kände. Nu ska vi skicka in en skrivelse där vi påbörjar jobbet med att välja ut de platser vi anser att respektive parti skall ha.

– Det känns inte som att det kommer bli några problem. Får vi ihop rätt person på rätt ställe så löser det sig. Vi har givetvis våra önskemål men jag tror inte att det kommer bli något problem.

Från bott till ”topp”

Kristdemokraterna däremot klarade sig förhållande vis väl, i jämförelse med sina mindre allianskollegor. Från 3,6 till 3,4 och blir därmed det näst största partiet inom samarbetet.

Anna Blomquist, Kristdemokraterna
Anna Blomquist, Kristdemokraterna Foto: Kajsa Juslin

– Givetvis önskar man att vi hade ökat men jag är nöjd med att vi har våra två mandat i fullmäktige kvar och att vi kan fortsätta som en allians.

Kommer ni ställa krav på att ni mindre partier skall få mer att säga till om?

– Vi har haft ett bra samarbete under dessa fyra år och det vill vi ska fortsätta. Vi mindre partier måste synas mer och se till att driva på vår egen agenda. Vi har alla våra hjärtefrågor men jag tror inte att det kommer bli några problem. Jag är jätteglad att vi är det näst största parti i Alliansen men man hade ju hoppats att de andra hade ökat.

– Det är kul att det går bra för andra men de behöver ju oss så vi kommer ändå att kunna genomföra det vi vill.

Artikeltaggar

AlliansenCenterpartietKarlskogaKarlskoga kommun (org)KommunpolitikKristdemokraternaLiberalernaPolitikVal 2022

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.