Hoppa till huvudinnehållet

Så röstade dina grannar i riksdagsvalet

Publicerad:
I valdistriktet Granbergsdal i Karlskoga röstade var tredje väljare på Sverigedemokraterna. Genrebild.
I valdistriktet Granbergsdal i Karlskoga röstade var tredje väljare på Sverigedemokraterna. Genrebild. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Nu är i princip alla röster till riksdagsvalet räknade och väljarna i Karlskoga och Degerfors speglade till stor del Sverige i helhet – med vissa undantag.

I Granbergsdal fick Sverigedemokraterna över 30 procent av rösterna.

I nästan alla valdistrikt i Karlskoga och Degerfors blev Socialdemokraterna det största partiet, förutom i Granbergsdal, Häsängen och Åtorp.

I Granbergsdal blev SD det största partiet med 34,3 procent av rösterna. S blev näst störst och fick ”bara” 28,4 procent.

I Häsängen och Åtorp blev det dött lopp mellan S och SD som hamnade på 31,5 respektive 28,2 procent.

Centerpartiets bästa distrikt var Granbergsdal i Karlskoga – 6,6 procent – och Åtorp i Degerfors – 10,5 procent.

Vänsterpartiet fick flest röster i Ekeby i Karlskoga och Stora Valla i Degerfors, där de fick 8,0 respektive 11,6 procent av rösterna.

Kristdemokraterna är starkast i Aggerud och Bregården i Karlskoga med 5,2 procent och i Degerfors fick de som mest 6,5 procent i Åtorp.

Liberalerna fick flest röster av Bregården i Karlskoga – 5,5 procent – och från Jannelund och Strömtorp i Degerfors, där de fick 2,8 procent av rösterna.

Miljöpartiet fick flest röster i Karlskoga från Sandmo och Karls-Åby med 3,6 procent. I Degerfors var det Åtorp som var partiets bästa distrikt.

Totalt i Karlskoga kommun fick S flest röster med 37,7 procent, vilket är en ökning med 0,2 procentenheter från förra valet. SD blev näst störst med 23,7 procent – de ökade med 5,4 procentenheter – och M hamnade på tredje plats med 18,8 procent.

I Degerfors kommun röstade 39,7 procent på S, som tappade med 4,4 procent jämfört med förra valet. SD blev näst största parti med 26,7 och ökade med 6,8 procentenheter jämfört med valet 2018. Moderaterna fick 12 procent av rösterna.

Så röstade dina grannar i kommunvalet

Artikeltaggar

ÅtorpDegerforsDegerfors kommunGranbergsdalHäsängenKarlskogaKarlskoga kommunModeraternaPolitikRiksdagsvalSocialdemokraternaSverigedemokraternaVal 2022

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.