Hoppa till huvudinnehållet

Så gick det i skolvalet i Degerfors och Karlskoga: ”Ett trendbrott”

Publicerad:
Skolvalsresultatet har kommit. Foto: Helena Lundberg

Rösterna från skolvalet är räknade och nu har resultaten trillat in i Karlskoga och Degerfors. På Möckelngymnasiet i Karlskoga ser man bland annat en ny trend.

– Man vill ha mer frihet och ser sig inte som en del av ett kollektiv, säger Amir Sam, en av lärarna som arbetat med skolvalet.

Nu har resultatet för skolvalet sammanställts i både Karlskoga och Degerfors. Resultatet visar att skolorna i Karlskoga och Degerfors har liknande syn på vilket parti de tycker ska vara styrande. Moderaterna var nämligen det största partiet bland de unga, som även speglar kommunvalet där Moderaterna vann.

Andra platsen skiljer sig däremot åt. I både Karlskoga och Degerfors var det Sverigedemokraterna som var det näst största partiet med 23,5 procent, respektive 24,11 procent. Jämfört med det preliminära valsresultatet från kommunvalet där Socialdemokraterna är det näst största partiet.

I skolvalet hamnade Socialdemokraterna istället på en tredjeplats i både Karlskoga och Degerfors med 21,28 respektive 19,31 procent.

Kristdemokraterna blev det fjärde största partiet i både Degerfors och Karlskoga i skolvalet.

Trendbrott

I Karlskoga blev Centerpartiet det femte största partiet i skolvalet med 4,1 procent, men fick större andel röster i skolvalet i Degerfors med 5,67 procent. I Degerfors var det Vänsterpartiet som blev det femte största partiet med 7,8 procent av rösterna.

Amir Sam, som är en av de lärare som har varit med och arrangerat skolvalet på Möckelngymnasiet, berättar att det här årets skolval visar på ett trendbrott.

– Tidigare år har det varit Sverigedemokraterna som har vunnit skolvalet här på Möckelngymnasiet, men i år blev det Moderaterna som var det största partiet. Vi ser tydligt på resultatet att våra elever är högermänniskor, vilket är lite märkligt med tanke på att vi är en bruksort. Men jag tror att många elever ser samhället som individualistiskt. Man vill ha mer frihet och ser sig inte som en del av ett kollektiv.

Sakfrågor

Han berättar att trendbrottet kan bero på flera anledningar, men anser också att intresset för politik har ökat under det här skolvalet jämfört med tidigare.

– Det känns som att de har röstat mer seriöst i år. Många har tidigare röstat på Sverigedemokraterna för att det funnits en viss jargong, som fortfarande finns kvar. Sen tror jag också att kommunstyret spelar in. Många elever ser att Moderaterna har gjort förändringar i Karlskoga och är nöjda med deras arbete, säger han och berättar att det även kan ha präglats av skoldebatten som i år gästades av kommunpolitiker istället för riksdagsledamöter. I år var det mer fokus på sakfrågor och inte ideologier som det tidigare har varit.

På Möckelngymnasiet blev Kristdemokraterna det fjärde största partiet, och Amir har en teori om varför Kristdemokraterna var så populära bland eleverna.

– Flera elever har uttryckt att de röstade på Kristdemokraterna för att de anser att partiets partiledare Ebba Bush är vacker, säger han och skrattar.

Amir berättar att valdeltagande i år har varit högre än tidigare, vilket är ett resultat av en ändring man gjorde i år.

– I år gick vi med klasserna för att rösta för att höja deltagandet. Det har vi inte gjort tidigare.

Hur viktigt är skolvalet för elevernas utbildning?

– Det är jätteviktigt för att de ska kunna praktisera teoretiska kunskaper och demokratin. Genom skolvalet får de testa på och se hur det faktiskt fungerar och det är väldigt viktigt. Man har sett att det här är något som ungdomarna behöver träna på.

Så här röstade eleverna i skolvalet i Karlskoga och Degerfors (%)
MSDSKDCMPVLFIÖvriga
Bregårdsskolan32, 0418,3110,5617,615,635,632,825,282,110
Österledskolan29,3125,2811,8616,554,252,686,713,3600
Skrantaskolan29,920,9623,7110,316,874,471,371,370,340,69
Möckelngymnasiet32,1128,323,217,951,912,381,751,750,640
Stora Vallaskolan19,2322,1230,298,657,692,45,29%3,380,480
Degerforsgymasiet29,7726,0512,5611,163,721,410,261,863,260
Röstresultat 2022 – kommun för kommun

Artikeltaggar

MUCFPolitikSkolvalVal 2022

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.