Hoppa till huvudinnehållet

Insändarsvar: Skulle göra det tuffare för köttbönderna

Publicerad:
Insändarskribent menar att vegonorm i Karlskoga kommun skulle göra det tuffare för  köttbönderna i Möckelnregionen.
Insändarskribent menar att vegonorm i Karlskoga kommun skulle göra det tuffare för köttbönderna i Möckelnregionen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Svar på insändare "Är Karlskoga redo för vegonorm?".

Svar till Anne Casparsson, Jonas Norberg och Per-Anders Jandes insändare.

Den globala uppvärmningen är sannerligen ett allvarligt problem i världen som vi ska ta på största allvar framförallt i denna tid vi lever i med ökade klimatkatastrofer i länder som Pakistan och Spanien med översvämningar och extremvärme. Vi ska bekämpa det på rätt sätt. Inte med ineffektiva "lösningar" som Casparsson, Norberg och Jande förespråkar.

Insändaren som besvaras:

Insändare: Är Karlskoga redo för vegonorm?

Att införa en vegonorm riskerar att leda till en betydligt tuffare situation för alla köttbönder i Möckelnregionen och det skulle även driva upp priserna som främst skulle skada barnfamiljer som behöver ha tillgång till mat, speciellt i den hårt utsatta situation vi lever i då efterfrågan minskas om kommunen ej köper in köttprodukter från våra egna bönder.

Plant Based Treaty har flera problem som inte nämns av Kasparsson, Norberg och Jande, ett problem är att avtalet inte har en praktisk effekt på klimatet då Karlskoga som kommun inte orsakar stora utsläpp.

Karlskoga kan göra mycket men vi kan inte lösa klimatkrisen genom att sluta äta köttprodukter i offentlig sektor. Vi bör istället göra motsatsen och producera mer närodlad mat från Möckelnregionen för att skapa jobb och göra Karlskoga till en stad där lantbrukarna kan känna sig säkra utan att behöva oroa sig för sin försörjning.

Ett förslag som skulle hjälpa klimatarbetet mer i Karlskoga är att plantera mer träd som naturligt fångar upp koldioxid i atmosfären, det skulle inte heller skada våra hårt arbetande bönder i Möckelnregionen. En vegonorm är inte det som skulle hjälpa klimatet mest om man utgår från regionen då det har en liten effekt på klimatet överlag.

Klimatarbetet ska drivas igenom effektiva lösningar på en lokal nivå som inte skadar lokala lantbrukare. Klimatarbetet i Karlskoga ska inte drivas av symbolpolitiska förslag som SMMI förespråkar.

Är SMMI säkra på att deras symbolpolitiska förslag kommer göra Karlskoga till en bättre stad där bönder känner sig säkra med sin försörjning? Det är inte jag.

Melvin Wåhlén, oberoende konservativ

Artikeltaggar

ÅsikterInsändareKT-insändareveganism