Hoppa till huvudinnehållet

Så röstade dina grannar i kommunvalet

Publicerad:
Nu är rösterna i kommunvalet räknade. Moderaterna blev framgångsrika i Karlskoga, medan Vänsterpartiet tappade flera procent i Degerfors. Genrebild.
Nu är rösterna i kommunvalet räknade. Moderaterna blev framgångsrika i Karlskoga, medan Vänsterpartiet tappade flera procent i Degerfors. Genrebild. Foto: Pontus Lundahl/TT

I många av valdistrikten i Karlskoga och Degerfors är det stor skillnad på hur väljarna har röstat till riksdagen och kommunen.

I ett distrikt gick Moderaterna från 21,9 procent i riksdagsvalet till 46,5 procent i kommunvalet.

Det var i Bregården som Moderaterna fick flest röster av distrikten i Karlskoga och blev därmed största parti där, med 46,5 procent av rösterna, jämfört med 21,9 procent i riksdagsvalet i samma distrikt.

Socialdemokraterna fick 28,2 procent av Bregården i kommunvalet, jämfört med 36,7 i riksdagsvalet. Socialdemokraterna fick allra flest röster av Sandviken – 39,3 procent.

Sverigedemokraterna blev andra eller tredje största parti i samtliga distrikt i Karlskoga. De fick flest röster – 18,9 procent – i Granbergsdal, där de även blev största parti i riksdagsvalet med 34,3 procent av rösterna.

Centerpartiets största framgång i Karlskoga var också Granbergsdal, som gav dem 8,2 procent.

I Stråningstorp röstade 37,1 respektive 35,5 procent på Moderaterna och Socialdemokraterna. Sedan är det ett rejält glapp till Sverigedemokraterna som fick 8,6 procent.

Miljöpartiet fick 4,6 procent i Stråningstorp, som blev deras starkaste distrikt i Karlskoga.

Vänsterpartiet i Karlskoga var starkast i Ekeby, där de kammade hem 9,4 procent.

Kristdemokraterna lyckades bäst i Ekeby och Häsängen, med 4,4 procent av rösterna i respektive distrikt.

Liberalerna, som tappade ett mandat i kommunvalet, fick flest röster – 4 procent – i Bregården.

Totalt i Karlskoga fick Moderaterna 37,1 procent och blev största parti. Nu väntar en ny mandatperiod med Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna i den gemensamma Alliansen.

Rött tapp i Degerfors

I Degerfors tappade Vänsterpartiet med 5,3 procentenheter från valet 2018, men fick till slut 30,4 procent av rösterna totalt. Socialdemokraterna backade 7,7 procentenheter och fick 22,6 procent totalt.

Vänsterpartiets starkaste distrikt i Degerfors var Stora Valla, där de fick 36,6 procent. I Åtorp fick de däremot bara 15,1 procent.

Socialdemokraterna fick överlägset flest röster – 34 procent – i Jannelund, jämfört med 23,5 procent i deras näst starkaste distrikt, Stora Valla.

Sverigedemokraterna ökade med 6,8 procentenheter och blev tredje största parti med 19 procent av rösterna i Degerfors. Flest röster fick SD i Svartå, där partiet fick 24,9 procent.

Även M, C, KD och MP ökade något, medan Liberalerna backade med 1,5 procentenheter och fick endast 1 procent av rösterna i kommunvalet.

Miljöpartiet gör comeback i fullmäktige eftersom de ökade med 0,5 procentenheter och landade på den magiska gränsen med 2 procent. I Svartå var det 4,4 procent som röstade på MP, vilket därmed blev partiets mest framgångsrika distrikt.

Centerpartiet gjorde ett starkt val i Åtorp, där partiet fick 20,7 röster och blev näst största parti efter Sverigedemokraterna och före Moderaterna.

Kristdemokraternas bästa distrikt var också Åtorp. Där röstade 5,8 procent på KD.

Liberalerna, som bara ett par dagar innan valet meddelade att de ställer upp med två kandidater i kommunvalet, fick som mest 1,3 procent av rösterna. Partiets starkaste distrikt blev Bossåsen.

Så röstade dina grannar i riksdagsvaletSå röstade dina grannar i regionvaletFörlorare och vinnare i Degerfors kommunvalRing efter det förnyade väljarförtroendet: ”Ödmjuk. Glad, stolt och ödmjuk”

Artikeltaggar

Degerfors kommunDegerfors kommun (org)FolkomröstningarKarlskoga kommunKarlskoga kommun (org)KommunalvalPolitikVal 2022

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.