Hoppa till huvudinnehållet

SD trygga i ny vågmästarroll: ”De andra partierna är direkt beroende av vårt stöd”

Publicerad:
Patrik Nyström, gruppledare Sverigedemokraterna Karlskoga. Foto: Kajsa Juslin

Moderaterna och Socialdemokraterna är de stora jättarna men valet visar att Sverigedemokraterna på sin tredjeplats nu skaffat sig ett bra försprång ner till resterande partier.

– De andra partierna är direkt beroende av vårt stöd.

Gruppledare Patrik Nyström hade räknat med att växa från 2018 års notering på 10,0 procent. Så blev också fallet men det facit som stavas 12,2 procent var ändå en lägre siffra än vad han hade väntat sig.

– Jag hade inte förväntat mig att vi skulle växa jättemycket, men kanske lite mer. Samtidigt faller det sig naturligt med tanke på att Moderaterna har snott flera av våra förslag och presenterat dem som sina egna, och drivit igenom dem. Det är väldigt viktigt att man är ärlig så går man fram med förslag som kommer från andra partier så ska man visa det.

Rollen som vågmästare är något som SD vant sig vid och som de även fortsättningsvis sitter bekvämt i, enligt Nyström.

– Vi har fortfarande samma linje där vi kommer vara vågmästare så de andra partierna är direkt beroende av vårt stöd.

Alliansen har under den gångna mandatperioden fått SD på sin sida i de flesta frågor i fullmäktige men Nyström är inte nöjd med hur de behandlats.

– Jag tycker inte att Moderaterna har behandlat oss med respekt så vi är inte nöjda med den gångna mandatperioden och det sätt de hanterat oss. Det kanske inte är lika säkert att de får en behaglig resa de kommande fyra åren; vi får se vad det utvecklar sig till. Vi har vår politik och det är den vi förhåller oss till.

– Det finns några ytterst spännande val framöver. Inte minst att utse kommunstyrelsens ordförande och ledamöter till arbetsutskottet. Den kampen blir intressant att följa.

Läs också:

Ekelund (MP): ”De har vid noll tillfällen sträckt ut en hand”Maria Nyberg (V): ”Nu måste man givetvis vara självkritisk”Röstresultat 2022 – kommun för kommunSå röstade dina grannar i riksdagsvalet

Artikeltaggar

Daniel EkelundKarlskogaKarlskoga kommun (org)KommunpolitikMaria NybergMiljöpartietPatrik NyströmPolitikSverigedemokraternaVal 2022Vänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.